Acomodarea vizuală

acomodareaAcomodarea vizuală este  proprietatea de adaptare a ochiului, datorită căreia vedem clar obiectele situate la diferite distanțe. Se realizează prin modificarea curburii cristalinului (contracția și dilatarea mușchiului ciliar), ceea ce duce la modificarea proprietății lui de a refracta razele de lumină si la modificcarea puterii lui de refractie cu pana la 15 dioptrii. Acomodarea este un gest reflex, dar poate fi controlata in mod constient.

Distanta la care vedem clar la aproape creste cu varsta, astfel incat,un copil va vedea clar la 7cm, in timp ce,un adult  dupa 50 ani va vedea clar la o distanta mai mare decat  distanta la care se vede clar aproape(30 cm), din cauza scaderii amplitudinii de acomodare si aparitiei prezbiopiei.

Un ochi normal, aflat in stare de repaus, are focarul situat pe retina. Din acesta cauza, pentru obiectele situate la infinit (practic la distante mai mari de circa 15 m) ochiul formeaza imaginile pe retina fara nici un efort de modificare a convergentei cristalinului.

Apropiind obiectul, cristalinul se bombeaza sub actiunea muschilor ciliari, asa fel incat imaginea sa ramana tot pe retina.

Acomodarea are două limite: punctul cel mai îndepărtat al vederii clare (cea mai mare distanță, la care obiectele se vad clar fără acomodare)care, pentru ochiul normal, este la infinit (practic peste 15m) si un punct aflat la o distanta minima (punctul proximum) care, pentru ochiul normal, este de 10-15 cm la tineri si apoximativ de 25 cm la adulti. Cu vîrsta, în special după 40 de ani, acomodarea ochiului scade și apare prezbiopia.

Convergenta este variatia directiei de privire, realizata de ochi prin miscarea de rotatie spre interior, simultana, a ochilor, pentru a mentine vederea binoculara atunci cand se priveste un obiect la distanta mica.Este asociata cu acomodarea si cu contractia pupilei, formand reflexul de acomodare.

Convergenta are rolul de a preveni diplopia sau vederea dubla, in timp ce variatia dimensiunii pupilei are rolul de a mari adancimea campului vizual.

Dintre dereglările patologice ale acomodării ochiului fac parte paralizia și spasmul.

Paralizia acomodării ochiului se caracterizează prin distingerea dificilă sau chiar prin imposibilitatea de a distinge obiectele situate aproape de ochi. Paralizia acomodativă apare datorită paraliziei muşchiului ciliar (muşchiul prin intermediul căruia se produce acomodaţia).

Cauze: congenitală (din naştere), traumatisme, medicamente (antispastice, atropină, scopolamină, antiparkinsoniene), toxică (difterie, botulism, tetanos, ciuperci), infecţioase (meningită, TBC, sifilis), tumorală, diabet.

Spasmul acomodării ochiului se manifestă prin simptome de miopie (imposibilitatea de a vedea clar obiectele situate la distanta). Spasmul acomodativ este produs de o contracţie a muşchiului ciliar, determinând o acomodare permanentă atât pentru aproape cât şi la distanţă.

Simptome: vederea la distanţă este fluctuantă, neclară, iar la citit se produce o senzaţie de jenă oculară, oboseală şi dureri de cap. Apare mai ales la adolescenţi care au avut perioade prelungite de lucru la distanţă mică sau la microscop. Este însoţit de mioză(micsorarea pupilei) şi exces de convergenţă.

Cauze: viciile de refracţie necorectate, stres, nevroză, oboseală, citit la lumină slabă, medicamente (pilocarpină, acetilcolină), intoxicaţii medicamentoase (morfină, digitala).

Tratament: corectarea tulburărilor de refracţie, condiţii de iluminare bune, odihnă, evitarea stresului.

Astenopia acomodativă este caracterizată prin lipsa menţinerii acomodaţiei  constante, corespunzătoare vârstei şi stării refractive a pacientului.

Cauze: slăbire generală, oboseală, tulburări de refracţie necorectate, distanţa de lucru mică, computerul, medicamente.

Simptome: vederea la citit devine treptat neclară, după un timp, iar vederea la distanţă este normală.

Tratamentul: se bazează pe odihnă, vitamine, corectarea viciilor de refracţie, lentile cu plus (temporar).

Viciile de refractie necorectate (hipermetropia, astigmatismul, prezbiopia)pot fi cauza unui disconfort ocular, manifestat ca o durere cu iradiere frontala.

In spasmul acomodativ apare cefaleea bitemporala(spre tample) si durerea oculara datorita oboselii indusa de excesul de acomodare.Se manifesta cu neclaritatea vederii la distanta(miopie falsa) din cauza acomodarii excesive.

Prin depistarea la timp a viciilor de refractie si corectarea lor sau a tratamentului medical in spasmul acomodativ vor fi evitate cefaleea sau durerile oculare.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.