Afectiuni oculare la copii

copiiMulte probleme oculare apar de la o varsta frageda asa ca este foarte important ca primul consult sa aiba loc cat mai devreme. Afectiunile netratate ale ochiului pot duce la probleme serioase, cum ar fi afectarea abilitatii de a citi, a personalitatii si a integrarii scolare.

Examinarea iniţială în primele 3 luni de viata este foarte importantă. Alterarea vizuală ireversibilă poate fi prevenită prin diagnosticarea bolilor precum cataracta, glaucomul şi retinopatia prematură în această perioadă. Cataracta sau bolile retiniene conduc la alterare vizuală permanentă şi în consecinţă la nistagmus ireversibil în luna a 2-a sau a 3-a de viata .
Obstrucţionarea canalelor lacrimale este detectată mai uşor în examinarea derulată între lunile 3 şi 6. Adiţional, cataracta, glaucomul sau infecţiile sunt detectate în aceste luni.
Vârsta ideală pentru prima consultaţie a ochilor pentru un copil este de 2 ani, chiar atunci când copilul nu se plânge de nimic. Este de importanţă crucială ca acei copii care merg la şcoală să fie supuşi unei examinări a ochilor cel puţin odată pe an. Diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor copilului.

Bolile de ochi la copii

  • Erori de refracţie
  • Strabism
  • Boli ale pleoapei şi ale aparatului lacrimal
  • Cataracta congenitală
  • Glaucomul congenital
  • Conjunctivita alergică
  • Retinopatia de Prematuritate (ROP)
  • Nistagmus
  • Tumori oculare

Nici una dintre aceste boli nu poate fi prevenita, iar pentru a depista la timp aceste afectiuni, in special viciile de refractie, strabismul, ambliopia, afectiuni care nu pot fi observate de catre parinti fiindca nu sunt vazute cu ochiul liber – necesita un control de rutina macar la varsta de 2 anisori. La aceasta varsta daca sunt depistate afectiuni oculare, vederea poate fi recuperata cu ajutorul unui tratament adecvat.

Cazuri in care trebuie sa va adresati medicului:

  • daca sugarul mic prezinta roseata oculara, cu secretie galbuie si lacrimare, simptome ale unei obstructii de canal lacrimonazal;
  • daca pupila apare alba sau gri, simptom al cataractei congenitale;
  • daca unul sau ambii ochi sunt mariti, neobisniut de stralucitori, lacrimeaza si copilul nu suporta lumina poate fi vorba de un glaucom congenital;
  • inchiderea unui ochi la lumina puternica ar fi un indiciu de strabism divergent;
  • daca unul sau ambii ochi fug spre nas, este nevoie de ochelari, cu cat intarziem acest lucru, deviatia oculara va deveni mai mare, necesitand interventie chirurgicala de corectare a strabismului sau poate fi vorba de o ambliopie;
  • dificultatile la citit, scrisul “cu nasul in caiet”, sau durerile de cap la elevi pot indica nevoia de ochelari; nu trebuie uitat ca exista copii care au rezultate slabe la invatatura ca o consecinta a problemelor oculare.

Erorile de refractie sunt cel mai des intalnite. Hipermetropia, miopia, astigmatismul se corecteaza prin purtarea ochelarilor. Multi copii se nasc cu hipermetropie dar unii dintre ei se vindeca odata cu alungirea globului ocular data de cresterea organismului. In cazul in care sunt asociate cu ambliopia (vedere scazuta la un ochi) sunt necesare si exercitii orto-optice, cu sau fara acoperirea ochiului mai bun, astfel incat ochiul mai slab sa recupereze din deficienta functionala.

Devierea privirii spre nas/ureche se numeste strabism (ochii nu se aliniaza simultan in aceeasi directie). Cel mai des intalnit este strabismul convergent – copilul priveste „crucis”, cauza cea mai frecventa fiind hipermetropia necorectata. In acest caz, simpla purtare a ochelarilor potriviti, va alinia axele ochilor, ajutand la imbunatatirea vederii si evitand interventia chirurgicala. Uneori, copilul poate avea o pozitie a capului deosebita (intr-o parte), preferata pentru a putea vedea mai bine cu ochiul nedeviat.

Un alt semn este lipsa de vedere in spatiu – copilul se impiedica de obiecte pentru ca nu apreciaza bine distantele sau nu isi poate coordona miscarile pentru a pozitiona jucariile cu forme in locurile potrivite. De asemenea, un alt semn este inchiderea preferentiala a unui ochi la lumina puternica. In general, semnele sunt tranzitorii, iar impresia de deviere a unui ochi apare cand copilul e obosit sau bolnav. Orice deviere a privirii, aparuta dupa varsta de 6 luni, este considerata patologica si impune o vizita la oftalmolog! Netratat, strabismul duce la ambliopie („ochi lenes”) ce poate fi corectata doar in copilarie. Dupa varsta de 8-10 ani, creierul nu mai are capacitatea de a raspunde la stimulul vizual primit de la „ochiul lenes”, chiar daca se produce alinierea ochilor cu ajutorul unei operatii chirurgicale sau cu ochelarii potriviti.

Ambliopia poate aparea si in cazul unor diferente de dioptrii intre ochi – creierul „prefera” sa ia in considerare informatiile primite de la ochiul cu vedere mai buna, in timp ce ochiul cu vedere slaba este „ignorat”.

Copiii cu ambliopie pot parea ca au o vedere normala. Un test simplu care se poate face este sa acoperim pe rand cate unul din ochi si sa observam daca micutul urmareste un obiect cu privirea. Tratamentul consta in purtarea unui ocluzor pe ochiul cu vedere buna, pentru a obliga ochiul cu vedere slaba sa depuna un efort si sa castige acuitate vizuala, acesta fiind un tratament de durata – luni, poate chiar ani.

Motive pentru screeningul oftalmologic precoce:

  • copiii nu ne pot spune că nu vad bine şi în consecinţă se bazează pe adulţi în depistarea problemelor vizuale
  • tulburarile de vedere nu determină durere şi de cele mai multe ori parinţii nu realizează când copiii lor au dificultate în a vedea clar
  • 1 din 20 de copii preşcolari pot suferi de tulburări vizuale care pot duce la modificări permanente ale vederii
  • dacă aceste afecţiuni sunt depistate şi tratate precoce, în special până la vârsta de 5 ani, ele pot fi corectate
  • în cazul în care examenul screening este pozitiv, medicul specialist oftalmolog va efectua un consult oftalmologic complet şi va determina dacă copilul are vreo problema de vedere
  • ambliopia nu „va trece” odată cu creşterea copilului: netratată, copilul va deveni un adult cu vedere deficitară
Bookmark the permalink.

Comments are closed.