Alergiile oculare

Primăvara este anotimpul cu cel mai mare risc de alergii oculare sezoniere. Femeile sunt cele mai predispuse la alergii.Sezonul alergiilor începe mai repede decât ne imaginăm. Polenul se ridică în aer înca de la mijlocul lunii Februarie, iar de la mijlocul lunii aprilie toţi copacii încep polenizarea agresiv.

Daca te trezesti cu ochii umflati, posibil ca vinovata sa fie conjunctivita alergica sezoniera. Iarba, copacii, polenul sunt principalii vinovati. In sezonul alergiei la polen, se recomanda sa se stea in casa, cu ferestrele inchise si aerul conditionat pornit. Se vor purta ochelari de soare pentru a tine polenul departe de ochi.

Nas infundat, stranut, ochi rosii – sunt simptome comune racelilor si alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca sa ne dam seama daca e vorba de o alergie sau de o raceala. Simptomele unei raceli dureaza de obicei pana la o saptamana, pe cand simptomele unei alergii se pot extinde si la 1-3 luni.

Alergiile oculare se declanseaza cand ochii sunt expusi la alergeni:polen sau par de animale de companie. Alergenul determina mastocitele sa elibereze histamina dar si alte substante care duc la dilatarea vaselor de sange din ochi si cauzeaza inflamatie. Rezultatul: ochii devin rosii, lacrimeaza si apare senzatia de mancarime.

Simptomele alergiilor oculare
Simptomele includ inrosirea ochiului sau a interiorului pleoapelor. Alte semne sunt: mancarime a ochiului, lacrimare, vedere incetosata, senzatie de arsura, umflare a pleoapelor si sensibilitate la lumina. Alergiile oculare pot sa apara singure sau insotite de alergii nazale si eczeme alergice. Singura modalitate de a stii sigur daca este vorba despre o alergie oculara este consultul medical.

Alte simptomele care mai pot aparea sunt: 

  • pleoape pufoase si inrosite la margini
  • mucus care poate provoca lipirea pleoapelor in timpul somnului
  • stranut intens
  • dureri de cap
  • congestia sinusurilor
  • oboseala, iritabilitate si depresie

Nu va frecati ochii!
Aceasta poate fi tentatia, dar daca frecati ochii senzatia de mancarime poate inrautati inflamatia. Frecarea ochilor poate determina celulele mastocitare sa elibereze si mai multe substante care cauzeaza mancarimea ochilor, in primul rand. Scoteti-va lentilele de contact,(daca purtati), evitati folosirea machiajului si aplicati compresii reci pe ochi. Spalati-va mainile cat de des puteti.

Tratamentul alergiilor oculare
Cele mai multe produse folosite pentru tratarea alergiilor oculare sunt aceleasi folosite si pentru alergiile nazale: antihistaminice, decongestionante si stabilizatori ai celulelor mastocitare.

Tratament oral pentru alergii oculare
Antihistaminicele si decongestionantele orale pot ajuta la controlul simptomelor de alergii oculare. Cu toate acestea, antihistaminicele orale au tendinta sa provoace sindromul ochiului uscat si sa determine somnolenta.Si unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala au reactii adverse, cum ar fi ameteala si excitabilitatea. Persoanele care sufera de mai multe boli nu ar trebui sa utilizeze unele tipuri de medicamente orale pentru alergii. Inainte de administrare, consultati medicul dvs.

Alte picaturi pentru ochi
Picaturile de ochi antihistaminice reduc inflamatia, inrosirea si mancarimea. Unele picaturi pentru ochi combina antihistaminicele cu stabilizatori ai celulelor mastocitare. Aceste picaturi sunt disponibile cu sau fara reteta de la medic. Alte optiuni pot include medicamente nesteroidiene si antiinflamatorii si picaturi cu steroizi.

Sursa: sfatulmedicului.ro
Bookmark the permalink.

Comments are closed.