Anisometropia este diferenta valorilor dioptriilor (sferice sau cilindrice) intre cei doi ochi, care apare la unele pesoane.
Vederea normala, binoculara presupune o vedere buna, egala a ochilor, alinierea axelor celor doi ochi si o miscare coordonata a lor.
In situatia in care exista diferenta de dioptrii intre cei 2 ochi, imaginile care vor ajunge la nivelul creierului vor fi diferite (una clara de la ochiul cu dioptrie mai mica, si una neclara de la ochiul cu dioptrie mai mare). Suprapunerea acestor imagini inegale la nivel central este suparatoare, asa incat creierul suprima imaginea neclara (o ignora, practic), putand astfel sa se instaleze ambliopia (ochiul cu o dioptrie mai mare devine lenes). O diferenta mai mica de doua dioptrii poate fi suportata de catre creier. Pentru valorile mai mari de doua dioptrii se pot folosi solutii alternative: lentilele de contact sau chirurgia refractiva. Problemele pe care le pune aceasta eroare de refractie sunt: estetica ochelarului, anizeiconia si efectul prismatic indus de lentile.
- Cosmetic, exista trei posibilitati pentru ca diferenta de grosime dintre lentilele ochelarilor sa nu fie inestetica. Folosite impreuna acestea asigura un beneficiu maxim pentru purtatorul de ochelari. In primul rand cumparati lentile subtiate, a caror grosime si greutate este redusa. In al doilea rand puteti opta pentru lentilele asferice, care asigura o vedere clara in toate directiile si aspect estetic imbunatatit. In al treilea rand alegerea ramei este foarte importanta:alegeti o rama mica pentru dioptriile negative sau o rama mai mare pentru dioptriile pozitive.
- Anizeiconia este diferenta dimensiunii imaginii perceputa de cei doi ochi, deoarece imaginile obtinute de la cei doi ochi (purtand ochelari sau lentile de contact), chiar daca sunt clare, sunt inegale ca marime.Suprapunerea la nivelul creierului a celor 2 imagini inegale ca marime este foarte deranjanta, astfel incat in multe situatii se renunta la purtarea corectiei optice, pacientul ramanand sa se bazeze pe vederea de la un singur ochi (cel cu vedere mai buna). Semnele acestei tulburări de vedere sunt dureri de cap, sensibilitate la lumina, durerile oculare vagi la un efort de fixaţie, vertijurile sau vărsăturile.Pentru a reduce acesta diferenta sunt necesare lentilele subtiate asferice, baze de curbura si grosimi la centrul lentilelor egale.De toate aceste aspecte se va ocupa opticianul dumneavoastra.
- Efectul prismatic se datoreaza diferentei de grosime intre cele doua lentile si apare cand nu se priveste prin centrul lentilei.Ca urmare, poate aparea un efect de vedere dubla.Pentru a evita acest efect e foarte importanta alegerea ramei.
Totodata se recomanda, daca este posibil purtarea lentilelor de contact, care elimina acesta problema. Este important ca viciile de refractie, inclusiv prezenta anisometropia, sa fie depistate si tratate cat mai curand, in timpul copilariei.In primul rand este necesara purtarea unei corectii optice adecvate (ochelari sau lentile de contact). Apoi trebuie sa se inceapa procesul de dezambliopizare cat mai curand, acesta constand in stimularea vizuala a ochiului “lenes”, prin ocluzia (acoperirea) ochiului cu vedere mai buna.