Atacul acut de glaucom este declanşat de factori care determină închiderea unghiului prin care circula lichidul din interiorul ochiului: antecedente de subatacuri de glaucom neglijate, neavând simptome, staţionare în obscuritate, emoţii puternice, medicamente.
Glaucomul este cresterea tensiunii intraoculare, se instaleaza la varste tinere si afecteaza ambii ochi. Exista anumite conformatii ale ochiului care predispun la dezvoltarea acestui mecanism de crestere a presiunii intraoculare, conformatii care se pot mosteni de la familie.
Persoanele care au rude apropiate suferind de glaucom au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala. De cele mai multe ori glaucomul este diagnosticat la un control de rutina. De aceea este recomandabil anual un consult oftalmologic complet tuturor persoanelor trecute de 40 de ani, mai ales daca provin din familii cu glaucom.
Glaucomul cu unghi ingust poate duce la pierderea vederii deoarece daca nu se face tratament, in urma cresterii presiunii, nervul optic se atrofiaza. De cele mai multe ori acesta este depistat in urma atacului de glaucom.
In atacul de glaucom durerea este violenta, transformandu-se in durere de cap, ochiul se inroseste, pupila se mareste si nu se mai misca.
Simptome
- durere oculară intensă la un singur ochi, cu scăderea bruscă a vederii
- ochi roşu, fotofobie, lăcrimare
- stare generală alterată uneori cu greaţă, vărsături şi dureri de cap pe partea ochiului afectat
- globul ocular este dur, dând senzaţia de „ochi de piatră”
- ochiul devine rosu, dar moderat rosu, iar o pupila este mai mare si fixa
- măsurarea tensiunii intraoculare relevă valori crescute (45-70 mmHg).
Tratament
Întrucât atacul acut de glaucom este o urgenţă majoră, ce poatefi însoţit de pierderea bruscă şi ireversibilă a vederii, diagnosticul trebuie pus imediat şi tratamentul trebuie instituit de urgenţă. Dacă atacul acut de glaucom nu este recunoscut repede, în primele ore de la debut, scad şansele de a obţine un răspuns terapeutic bun.
Tratamentul medical este standardizat, se aplică de urgenţă şi are ca scop scăderea cât mai rapidă a presiunii oculare, pentru a permite astfel intervenţia chirurgicală, care este obligatorie.
În concluzie, în privinţa glaucomului, cu atât mai mult este valabilă vorba „mai bine să previi decât să tratezi”, iar un consult oftalmologic complet este necesar cel puţin o dată pe an.
Persoanele cu glaucom cu unghi ingust trebuie sa stea la multa lumina, chiar si privind la televizor, caci pupila dilatata de intuneric predispune la atac de glaucom. Purtarea ochelarilor de soare, deasemenea predispune la atac de glaucom, de aceea se recomanda ochelari colorati pana la 35-40% pentru persoanele cu glaucom.