Biomicroscopia oculara

biomicroscop2Biomicroscopia este o investigatie ce ne permite examinarea microscopica a polului anterior, a vitrosului si a polului posterior. Cu ajutorul biomicroscopiei se pot depista leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivei, sclerei, corneei, irisului si cristalinului (cataracta). Biomicroscopia ne permite observarea grosimii si a profunzimii tesuturilor care alcatuiesc ochiul.

Biomicroscopul se numeste si lampa de sectiune deoarece foloseste un fascicul de lumina cu intensitate mare pentru a oferi o imagine de sectiune (oblica) a corneei, a came­rei anterioare si a cristalinului. Lumina permite doctorului sa lo­calizeze cu precizie orice anomalii.

Indicatii – Examenul fundului de ochi, practicat sistematic cu prilejul oricarui examen oftalmologic complet, este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina). El da posibilitatea, de asemenea, sa se observe vascularizatia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli.

Examinarea polului anterior a ochiului cuprinde: marginea pleoapelor, conjunctiva bulbara (partea alba a globului ocular), caruncula lacrimala (unghiul intern al ochiului ce contine orificiul lacrimal), corneea cu straturile sale, filmul lacrimal si conjunctiva palpebrala (partea interiora a pleoapelor).
Biomicroscopul permite oftalmo­logului sa vada marite structurile din partea anterioara a ochiului. Cand examineaza problemele corneei, medicul poate folosi un colorant, de ex. fluoresceina. Aceasta se intinde pe ochi si se vede colorata intens in galben atunci cand este iluminata de un fascicul de lumina albastra. Aceasta face ca micile taieturi, zgarieturi, rupturi, corpurile straine sau infectiile să iasa în evidenta pe cornee.

Inainte de a recomanda lentile de contact, oftalmologul va face cu ajutorul biomicroscopului un test pentru evaluarea filmului lacrimal.Cantitatea de lacrimi trebuie sa fie suficienta pentru a permite purtatrea comfortabila a lentilelor de contact.Acesta se face cu sau fara fluoresceina.

Examinarea vitrosului se face pentru a depista: hemoragii, dezlipirea de vitros, degenerari retiniene (flocoane), paraziti, corpi straini, opacitati.

Examinarea cristalinului si retinei:

Pentru a va examina cristalinul si retina, medicul va pune in ochi picaturi cu efect dilatator pentru a dilata pupilele si a putea să vada mai bine fundul ochiului. Examinarea cristalinului se face pentru a aprecia transparenta acestuia, care odata cu varsta scade, dar si forma, dimensiunile, aderentele si mobilitatea acestuia. Se pot examina straturile cristalinului si depista aparitia cataractei. Examinarea retinei il poate ajuta pe medic sa detecteze indicii importante despre prezenta unor boli, cum ar fi diabetul si hiper­tensiunea arteriala, cu originea in alte parti ale corpului.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.