Inamicii ochilor se inmultesc cu venirea verii si este necesar sa ne luam anumite masuri de precautie in lunile de vara. Expunerea la soare, temperatura, nivelul redus de umiditate din aer, clorul din piscine, sarea din mare si aerul conditionat afecteaza direct ochii nostrii.
Sfaturi simple pentru vara
Pe plaja:apa marii irita ochii, de aceea, daca v-a intrat apa de mare in ochi clatiti cu apa dulce. Purtati ochelari de soare omologati si nu priviti direct in soare.
La piscina:clorul irita si el ochii, putand provoca keratite si infectii oculare. De aceea se recomanda purtarea ochelarilor daca faceti scufundari, sau sa nu stati cu capul sub apa, daca nu ii aveti.
La munte: se recomanda purtarea ochelarilor de soare si folosirea lacrimilor artificiale daca aveti simpome de “ochi uscati”.
In aer conditionat: se recomanda sa nu stati direct sub fluxul de aer rece, care provoaca uscaciune oculara si sa folositi umidificatoare in incapere. Se vor folosi lacrimi artificiale daca aveti simpome de “ochi uscati”.
Vara pot aparea mai frecvent alergii, de aceea ochelarii de soare pot fi purtati si pentru a reduce contactul ochilor cu particulele din aer. Cei cu alergii vor folosi colire antihistaminice si lacrimi artificiale.
Ochii copiilor sunt mai sensibili
Copii sub un an au ochii mai sensibili la lumina deoarece tesuturile lor au mai putin pigment. Irisul se pigmenteaza in timpul primului an de viata, dar nu are capacitatea de a filtra lumina de afara, pentru a proteja retina, asa cum o face irisul dupa ce si-a definitivat colorarea.
Alt aspect de evidentiat sunt genele care au functie de protectie a ochiului fata de orice corp strain, protejand de soare sau ca o bariera fata de propria transpiratie. La copiii mici genele sunt hipopigmentate si mai sensibile. De aceea este necesara o palariuta pentru a proteja ochii bebelusilor.