Cum ne protejam de lumina daunatoare la birou?

Lămpile fluorescente puternice pot provoca leziuni oculare permanente. Cele 40 de ore de muncă, petrecute, săptămânal, în clădirile de birouri, în şcoli şi în spaţiile comerciale, cresc riscul de a face cataractă, pterigion şi alte afecțiuni oftalmologice. Vinovate de producerea acestor afecţiuni sunt radiaţiile ultraviolete.

Considerate inofensive, deoarece imită lumina zilei, neoanele emit, de fapt, lumină ultravioletă, egală sau mai puternică decât cea a Soarelui, iar acest tip de lumină poate provoca leziuni ireparabile la nivelul ochiului.  Se recomandă folosirea cât mai mult posibil a luminii naturale şi a becurilor cu halogen sau LED.

LED-urile pentru iluminat nu emit radiaţii infraroşii sau ultraviolet. Lămpile cu incandescenţă convertesc cea mai mare parte din energie în radiaţie infraroşie, doar mai puţin de 10% fiind convertită în lumină vizibilă.

Lămpile fluorescente convertesc cam 20% din energie în lumină, iar cele economice emit radiaţii ultraviolet care fac necesare dispozitive speciale de protecţie pentru a nu afecta ocupanţii încăperii. Radiaţiile infraroşii pot produce arsuri, iar cele ultraviolete deteriorează obiectele de artă, artefactele, stofele si ochii.

Aşadar, ar trebui să purtăm la serviciu ochelari de soare cu protecţie ultravioletă?

Pentru cineva care lucrează în aer liber, răspunsul este afirmativ, cu siguranţă. Lumina solară produce radiaţii intense, iar cei a căror muncă presupune petrecerea unui timp îndelungat în aer liber, cum ar fi agricultorii, au un risc mai mare de dezvoltare a cataractei şi a unor degenerări maculare (leziuni la nivelul retinei care afectează vederea), decât cei care lucrează în interior.

Pentru cei care desfăşoară o muncă de birou, ochelarii de soare nu par a fi soluţia cea mai potrivită.

Pentru cei care lucreaza la birou solutia este purtarea unor perechi de ochelari cu protectie pentru lumina albastra si filtru UV, cum sunt Essilor Crizal Prevencia UV.

UV

Bookmark the permalink.

Comments are closed.