Cum sa alegem rama de ochelari potrivita

Dupa alegerea lentilelor de care aveti nevoie pentru o vedere optima in toate situatiile, trebuie sa alegeti  ramele care sa se combine perfect cu aceste lentile.

Pentru aceasta, trebuie luate in considerare nu numai aspectele de ordin estetic ci si urmatoarele aspecte:

  • cand si cum veti folosi ochelarii in majoritatea timpului?
  • care sunt cateva din obiceiurile dumneavoastra?
  • aveti de gand sa folositi ramele, de exemplu, cand faceti sport?

Ramele cu prinderea pe lentila (cu capse sau suruburi)

Sunt foarte moderne si elegante, foarte usoare si discrete. Totusi sunt mai fragile si nu ar trebui sa optati pentru o pereche de lentile din material organic, deoarece exista riscul spargerii acestora. Pentru aceste rame se recomanda lentilele din policarbonat sau trivex, care sunt incasabile.

Ramele cu prindere pe fir

Sunt foarte usoare, lentila fiind sustinuta de un fir de nylon localizat deasupra sau dedesubtul unei jumatati a lentilei, sau in unele cazuri in laterala ramei. Ca rezultat ochelarul arata de parca ar avea rama doar partial. Pot fi folosite pentru toate tipurile de ochelari.

Ramele sport

Daca intentionati sa purtati ochelarii in timp ca faceti sport sau daca serviciul dumneavoastra necesita activitate fizica intensa, ar trebui sa alegeti o rama robusta pe care sa montati lentile din plastic, hyflex sau trivex. In egala masura ramele pot fi din plastic sau metal. In sporturi ca ciclismul, sporturile cu mingea sau atletismul este necesara o rama de protectie care sa protejeze ochii de insecte,vant, praf. Aceste rame necesita lentile speciale, concave.

Ochelarii progresivi

Daca optati pentru lentilele progresive, ramele pentru acestea trebuie alese impreuna cu optometristul, astfel incat sa puteti folosi in mod optim toate zonele lentilei.la toate distantele.

Avand in vedere ca zona de jos a lentilei este rezervata zonei de citit, inaltimea minima necesara este intotdeauna specificata pentru a asigura folosirea acesteia cat mai confortabil. Inaltimea este determinata de optometrist, cand acesta masoara distanta dintre centrul pupilelor si marginea de jos a ramei. De aceea, nu orice rama poate fi folosita pentru realizarea ochelarilor progresivi.

Ochelarii copiilor

Se realizeaza in mod obisnuit cu lentile din plastic pentru a micsora riscul de ranire datorita spargerii lentilelor. Ramele pe care le alegeti trebuie sa fie robuste si rezistente la spargere, pentru ca ochelerii sa nu restrictioneze mobilitatea copilului.

Ramele copiilor trebuie sa nu fie prea mari sau prea mici, sa nu se sprijine pe obraji sau sa produca presiune si sa creeze disconfort.

Ramele nu trebuie sa depaseasca sprancenele, dar sa fie suficient de mari pentru a putea vedea confortabil in toate directiile, iar pupilele trebuie sa se afle in centrul lentilelor.

La tample ramele nu trebuie sa exercite presiune, iar plachetele pe care ramele se aseaza pe nas trebuie sa aiba o suprafata de contact cat mai mare posibila, pentru o distribuire mai buna a greutatii ochelarilor.

Nu se recomanda cumpararea unor rame mai mari pentru copil in ideea ca acesta va creste.

Ca materiale, se recomanda ramele rezistente la spargere, usoare, eventual din titan pur, care sunt indicate mai ales pentru cei alergici la nichel.

Pentru copiii care practica sporturi exista rame speciale, de protectie, carora li se pot monta lentile cu dioptrii si care pot  fi sustinuti pe cap de o banda elastica.

Pentru alegerea unor rame potrivite pentru scopul si necesitatile dumneavoastra este nevoie de rabdare si o buna colaborare cu optometristul, care va sti ce recomandari sa va faca pentru a alege cea mai potrivita rama pentru lentilele dumneavoastra.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.