Ochii nostri sunt expusi permanent la anumiti factori de mediu care ii pot irita: praful, radiatiile UV, particulele straine si altele.
De aceea este important pentru noi sa stim ce anume ii ajuta pe ochii nostri si ce anume poate dauna.
Ce trebuie sa faceti si sa nu faceti pentru a pastra sanatatea ochilor dumneavoiastra:
Controalele preventive
Trebuie facute cat mai devreme, mai ales pentru copii nascuti prematur, ai caror frati sufera de strabism sau ametropie. Fiecare copil trebuie examinat de un oftalmolog intre 6 si 12 luni si intre 30 si 42 luni. Copii care trebuie sa poarte ochelari de la o varsta frageda trebuie sa faca controale regulate.
Soferii ar trebui sa faca verificari annual pentru a monitoriza acuitatea, campul vizual, vederea pe timp de noapte, vederea culorilor si sensibilitatea la contrast.
Dupa varsta de 40 ani ar trebui sa va testati regulat pentru glaucom. Pentru pacientii cu risc, care au in familie cazuri de glaucom, aceste teste trebuie facute incepand cu varsta de 20 ani, preferabil la doi ani.
Dupa vasta de 55 ani, ar trebui facut un fund de ochi odata pe an pentru a preveni degenerescenta maculara legata de varsta.
Fumatorii si cei care petrec mult timp la soare prezinta un risc crescut pentru acesta boala.
Protectia UV
Pe langa arsurile solare, expunerea neprotejata la soare poate cauza arsuri corneene. Acestea duc la afectarea terminatiilor nervoase corneene, care au ca simptom dureri severe, sensibilitate puternica la lumina, usturimi, ochi rosii si lacrimare. Ocazional poate duce la afectarea vederii.
Pe termen lung, expunerea la radiatiile UV poate duce la subtierea conjunctivei, cataracta si un risc crescut de degenerescenta maculara.
De aceea este foarte important sa purtati ochelari de soare care filtreaza radiatiile UV in mod optim.
De asemenea, cu cat lentilele ochelarilor vor fi mai mari cu atat lumina nu va putea patrunde pe deasupra si lateralele ramei. Ochelarii de soare sunt obligatorii pentru ciclisti, sportivi si pentru activitatile in aer liber.
Aerul curat
Este binefacator nu numai pentru plamani, inima si vasele de sange ci si pentru cornee, care isi obtine oxigenul din aer, deoarece corneea nu are rezerve proprii de oxigen. Oricine este nevoit sa stea intr-o camera cu fum, neventilata, ar trebui sa-si ajute ochii iesind la aer curat. Purtatorii de lentile de contact permanente ar trebui sa aiba o zi in care sa poarte ochelari, din cand in cand, pentru a-si odihni si oxigena ochii.
Calculatorul
Studiile au demonstrat ca lucrul indelungat la calculator si privitul la monitor usuca ochii, deoarece clipim mai putin. De aceea este important sa dam o pauza ochilor cand lucram la calculator.
Priviti departe, pe fereastra, sau in incapere, inchideti si deschideti ochii si clipiti in mod voluntar pentru a va hidrata corneea.
Igiena
Este necesar sa va spalati pe maini inainte sa va atingeti ochii, pentru a preveni infectiile.
Cosmeticele
Produsele de make up folosite trebuie sa fie anti alergice si fara conservanti. Unele produse pot irita ochii, atacand pelicula de lacrimi de pe cornee. Noaptea este necesar sa va demachiati.
Cremele pentru ochi
Cremele pentru ochi trebuie folosite numai in urma unei recomandari, iar produsele nu trebuie sa contina uleiuri iritante, care pot intrerupe pelicula de lacrimi si pot cauza alergii. Evitati sa aplicati cremele de fata pe zona din jurul ochilor.
Particulele straine
Pot dauna corneei si pot inflama ochiul.Daca o particula perforeaza corneea, aceasta se va vindeca singura iar leziunea nu va mai fi vizibila. Daca in acest caz frecati corneea pot aparea leziuni si abraziuni pe zone mai intinse. De aceea, consultati un oftalmolog, care poare scoate particula si prescrie mediactia necesara vindecarii corneei si ameliorarii inflamatiei si durerii, daca este necesar.
Arsurile chimice
Sunt cauzate in mod frecvent de acizi sau baze, de exemplu de substantele pentru curatenie. Corneea sau conjunctiva ochilor poate fi afectata.In acest caz se recomanda clatirea imediata a ochilor pentru a elimina sau dilua substanta din ochi. Daca nu aveti solutie sterila oftalmica, clatiti cu apa potabila. Consultati un oftalmolog imediat.