Deficiente de vederea culorilor

color retinaRetina este portiunea ochiului sensibila la lumina, care contine celule cu conuri, responsabile de vederea colorata si cu bastonase, responsabile de vederea in intuneric. Cand bastonasele si conurile sunt stimulate, semnalele luminoase sunt transmise succesiv, prin neuronii retinei, apoi prin fibrele nervului optic ajungand in final la cortexul cerebral.

Ochiul normal prezinta la nivelul retinei trei tipuri de celule sensibile la lumina cromatica, celule cu con sensibile fie la lumina rosie, verde sau albastra.
Deficienta de vedere a culorilor este inabilitatea sau abilitatea scazuta de a vedea culorile sau de percepere a diferentele dintre culori.
In functie de numarul de celule absente sau cu deficiente de functionare deficienta de vedere a culorilor se numeste: monocromatism, cand toate conurile lipsesc sau nu functioneaza, dicromatism cand una din cele trei tipuri de celule lipseste sau nu functioneaza si tricromatism cand una din cele trei tipuri de celule are o sensibilite spectrala deficitara.

Discromatopsia este o anomalie a vederii, cauzata de absenta sau o dereglare functionala a celulelor din retina, responsabile de perceptia cromatica.

Persoanele cu discromatopsie prezinta tulburarari ale vederii colorate in spectrul rosu, verde, albastru si ale combinatiilor dintre acestea.
Discromatopsiile pot fi ereditare sau dobandite.

Caracteristicile discromatopsiilor ereditare:

 1. Sunt prezente la naştere.
 2. Sunt bilaterale, cu asemǎnare între cei doi ochi.
 3. Nu sunt evolutive
 4. Nu beneficiazǎ de tratament,
 5. Cel mai frecvent sunt descoperite întâmplǎtor fǎrǎ a produce o jenǎ subiectivǎ persoanei în cauzǎ.

Caracteristicile discromatopsiilor dobândite:

 1. Insoţesc unele patologii oculare (nevrite optice, glaucom, maculopatii, corioretinite, patologii vasculare retiniene,) sau generale (diabet, leuconevraxita),
 2. Sunt evolutive cu patologia care le-a generat.
 3. Beneficiazǎ de tratament,
 4. Cel mai frecvent, existǎ o mare diferenţǎ între cei doi ochi.

Tulburarile de simt cromatic mostenit genetic afecteaza ambii ochi, iar cele dobandite sunt, de obicei, unilaterale sau pot afecta mai mult un ochi decat pe celalat. Literatura de specialitate arata ca 8% din barbati prezinta daltonism. Aceste tulburari sunt mostenite genetic, prezente de la nastere, ireversibile si netratabile.
Discromatopsiile mostenite sunt afectiuni invariabile pe parcursul existentei persoanei respective, adica nu pot nici sa se agraveze, dar nici sa fie tratate.
In functie de cauza, discromatopsiile dobandite pot fi tratate prin:

 • interventia chirurgicala, care poate imbunatati perceptia culorilor, in cazul in care cataracta a produs discromatopsia
 • oprirea medicamentelor care au cauzat tulburarile de vedere cromatica.

Termenul de discromatopsie este mult mai folosit decat cel de lipsa perceptiei culorilor, deoarece majoritatea persoanelor cu probleme de perceptie a culorilor pot identifica anumite culori. Exista foarte putine cazuri in care pacientii nu sunt capabili sa recunoasca nici o culoare.
Majoritatea tulburarilor de simt cromatic sunt mostenite genetic fiind mult mai frecvente decat cele dobandite si afecteaza mult mai frecvent barbatii decat femeile.

Simptomele discromatopsiei variaza de la o persoana la alta; unii pacienti nu sunt capabili sa recunoasca rosul, verdele si albastrul sau nuante ale acestor culori. Daca forma de discromatopsie nu este severa persoana nici nu realizeaza ca percepe lumea colorata diferit fata de ceilalti; poate percepe nuante ale culorilor, dar nu poate deosebi rosu de verde desi recunoaste galbenul si albastrul. De obicei discromatopsiile sunt pe linia rosu-verde (daltonism).
In discromatopsiile severe, nu este perceputa nici o culoare, ci doar nuante de gri, alb si negru.

Modalitati de compensare a tulburarilor vedere cromatica:

 • lentile de contact colorate sau ochelarii cu lentile colorate: ajuta la perceperea diferentelor dintre culori; nu corecteaza defectul si pot distorsiona obiectele
 • ochelari cu lentile antireflex (cu ecran de protectie- filtru care absoarbe lumina): sunt utile deoarece persoanele cu discromatopsie pot sesiza diferentele intre culori atunci cand stralucirea si luminozitatea sunt scazute
 • ochelari fumurii sau lentilele de contact fumurii cu filtru de protectie: sunt utili in discromatopsia severa,deoarece celulele cu bastonas functioneaza mai bine la lumina obscura. Sunt necesare si lentile de contact sau ochelari pentru corectia viciilor de refractie deoarece celulele cu bastonas ofera o imagine mai putin clara.

Meseriile interzise persoanelor daltoniste:

 1. Meserii în transport :
  Armata : piloţi şi mecanici,
  Aviaţie civilǎ : piloţi, mecanici, controlori aerieni,
  Marina comerciala : marinari şi ofiţeri,
  Cǎi ferate : conducǎtori, mecanici,
  Transport în comun : autobuz, metrou.
  Permis de conducere
 2. Meserii privind securitatea plublica :
  Poliţie, jandarmerie, vamǎ, pompieri.
 3. Diverse alte profesiuni :
  Electricitate şi electronicǎ,
  Laboratoare : tehnicieni şi farmacişti,
  Meserii în textile, imprimerie;
  Meserii în picturǎ şi fotografie,
  Meserii în iluminare (teatru, cinema şi televiziiune),
  Meserii privind trierea: alimentelor de exemplu. (fructe, legume).

Impactul asupra vietii individului cu discromatopsie poate fi semnificativ. Activitatile in care sunt folosite semnale colorate (semne de circulatie, semnale luminoase) pot fi serios perturbate, precum condusul masinii sau cititul unei harti. Pentru a compensa aceasta inabilitate, persoanele cu discromatopsie trebuie se se bazeze pe o mai buna observare a lucrurilor si pe actiunile celor din jur. De exemplu, culorile semaforului vor fi recunoscute cand sunt aprinse, in functie de ordinea lor pe semafor.

La copii se observa o intarziere in dezvoltarea abilitatilor de invatare si citire; acestia vor ascunde defectul si vor incerca sa copieze temele de la colegi si actiunile acestora. Astfel, vor avea rezultate scolare slabe.Testarea vederii colorate intr-un examen de rutina poate preveni aparitia problemelor scolare ale copilului. Un copil cu rezultate slabe trebuie consultat si de catre un medic oftalmolog pentru a exclude o eventuala discromatopsie.

Nu exista masuri de prevenire in cazul discromatopsiilor.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.