Copiii isi insusesc 90% din ceea ce invata prin intermediul vederii. De aceea este important ca orice problema de vedere sa fie depistata devreme pentru a fi tratata cat mai eficient. Daca o afectiune a vederii este depistata devreme, copilul poate dezvolta o vedere normala.Faceti o programare la medicul oftalmolog daca observati urmatoarele semne la copilul dumneavoastra:
- strabism evident si permanent
- inclinarea capului in timp ce fixeaza
- ochi vizibil mariti
- evitarea luminii sau lipsa de reactie la lumina
- frecarea excesiva a ochilor
- plimbarea privirii fara fixarea vreunui obiect
- ratarea apucarii unui obiect
La copii mai mari problemele vizuale au urmatoarele simptome:
- copilul se loveste de mobila frecvent
- accentuarea problemelor cu vederea la lumina slaba sau in intuneric
- scaderea randamentului la scoala
- copilului nu-i place sa citeasca
- copilul se izoleaza
- dureri de cap frecvente
Cele mai comune probleme vizuale:
Hipermetropia
Copilul recunoaste cu usurinta obiectele de la distanta , dar nu le recunoaste pe cele aflate aproape. Poate obosi copilul, aparand dureri de cap, inrosirea ochilor, agitatie si epuizare cand copilul citeste sau scrie. Majoritatea copiilor sunt hipermetropi la nastere, dar hipermetropia scade cu varsta.
Miopia
Copii cu miopie sunt activi in legatura cu tot ceea ce este aproape de ei, la circa 30 cm, dar au dificultati in distingerea obiectelor indepartate, cum ar fi televizorul, tabla de la scoala. Ei au tendinta de a clipi si de a privi incrucisat.
Astigmatismul
Astigmatismul cauzeaza vedere neclara si distorsionata.In functie de marimea lui copilul va vedea obiectele mai mult sau mai putin neclare sau distorsionate.
Strabismul
Afecteaza unul din cei doi ochi, facand ca focalizarea acestuia sa se faca gresit spre nas, spre tampla, in sus sau in jos.Cu alte cuvinte linia privirii celor doi ochi nu se intalneste unde trebuie pentru a asigura vederea clara, rezultand doua imagini, una clara si una neclara.Pentru a vedea clar, creierul neutralizeaza imaginea neclara, folosind pentru a vedea doar ochiul sanatos.Copilul vede, dar unul din ochi nu este folosit si se ambliopizeaza, isi pierde acuitatea treptat.
Un copil cu ambliopie nu-si poate dezvolta vederea in spatiu si poate avea intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii.Ca adult va intalni probleme de exemplu cand va conduce masina.
Depistata pana la varsta de 10-12 luni, aceasta conditie poate fi tratata eficient.La varste mai mari procesul dureaza mai mult.
Pentru a evita aceste probleme, se recomanda purtarea ochelarilor de catre copii.
Ramele copiilor trebuie sa fie adaptate nevoilor copilului, sa nu depaseasca linia sprancenelor in partea de sus, sa nu atinga pometele in partea de jos, sa nu fie largi la tample si sa fie bine ajustati pe fata, pentru a nu rani copilul in timp ce se joaca.Asigurati-va ca ramele nu cauzeaza discomfort prin presare.