Examenul fundului de ochi

fund_de_ochi

Indicatii – Examenul fundului de ochi, practicat sistematic cu prilejul oricarui examen oftalmologic complet, este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina cu rol in nutritia acesteia). El da posibilitatea, de asemenea, sa se observe vascularizatia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli. Foarte multe boli oculare (desprinderea retinei) sau generale, cum ar fi diabetul, dau anomalii ale fundului de ochi.

oftalmoscopbiomicroscopTehnica – Examenul este efectuat cu doua tipuri de aparate: un oftalmoscop, cu sau fara interpunerea unei lentile puternic convergente(Goldmann), sau un biomicroscop (lampa cu fanta). Oftalmoscopul serveste la examinarea polului posterior al ochiului (centrul retinei,vasele retiniene,  papila si macula).

Biomicroscopul  este utilizat pentru examinarea  microscopică a polului anterior, a vitrosului şi a polului posterior, prin realizarea de secţiuni optice ale mediilor oculare. O dilatatie pupilara prealabila este necesara si poate fi provocata cu ajutorul unor midriatice, cu scopul de a permite o viziune mai larga. Odata dilatatia realizata, examenul nu dureaza mai mult de 3 minute pentru un ochi.

Nu doar afectiunile retinei pot fi diagnosticate astfel. Iata si alteboli depistate prin examenul fundului de ochi:

 1. Ateroscleroza: Examinand fundul de ochi, oftalmologul poate depista stadiul aterosclerozei, poate sa vada depozitele de colesterol (mici puncte stralucitoare) si modificarile aparute la vasele de sange.
 2. Hipertensiunea: Oftalmologul poate afla daca este vorba de o hipertensiune veche, daca este o tensiune oscilanta. Vasele fundului de ochi la hipertensivi se modifica, arterele sunt mai stramte, venele mai dilatate. La hipertensivi, acolo unde se incruciseaza artera cu vena, artera comprima vena si uneori apar mici puncte de hemoragie la aceste incrucisari arterio-venoase.
 3. Diabetul: La 10 ani de la debutul diabetului, debut care adesea nu este observat, poate aparea retinopatia diabetica. Bolnavul de diabet trebuie urmarit periodic de oftalmolog pentru a preantampina orbirea bolnavului de diabet.
 4. Boli de sange: Modificarile la nivelul retinei apar si in urma unor boli ale sangelui, precum anemiile, poliglobuliile, leucemiile.
 5. Cataracta: Este o afectiune degenerativa a cristalinului care apare la persoanele varstnice si duce la scaderea acuitatii vizuale pana la pierderea vederii. Cataracta se dezvolta diferit de la un pacient la altul, viteza putând sa difere si de la un ochi la altul pentru acelasi pacient. Cele mai multe cataracte la persoanele în vârsta se dezvolta progresiv într-o perioada de câtiva ani. Alte cataracte, în special la oamenii mai tineri si persoanele cu diabet, pot sa progreseze rapid pe o perioada scurta de timp. Este imposibila predictia asupra vitezei de dezvoltare a cataractei la o persoana anume.
 6. Degenerescenta maculara: Aceasta afectiune se intalneste relativ frecvent la pacientii in varsta si consta in deteriorarea regiunii centrale a retinei (macula) determinand scaderea acuitatii vizuale. Semnele clinice care preced scaderea vederii sunt deformarea obiectelor din campul vizual, usor de evidentiat in cazul liniilor fine drepte.
 7. Retinopatia diabetica: In timp, diabetul afecteaza sistemul circulator al retinei. Faza incipienta a bolii este cunoscuta ca retinopatie diabetica neproliferativa. In aceasta faza a bolii, arterele care iriga retina devin fragile si se sparg formand mici hemoragii. Al 2-lea stadiu este retinopatia proliferativa.
 8. Alte afectiuni: Prin examenul fundului de ochi pot fi depistate si unele tumori cerebrale, dar si unele semne care indica boli infectioase cum ar fi tuberculoza, HIV, sifilisul.

Efecte secundare – Dilatatia pupilei, care nu este practicata in cazul glaucomului cu unghi inchis, antreneaza o vedere  neclara care ramane deranjanta timp de mai multe ore dupa examen. Nu conduceti dupa examinarea fundului de ochi!
Pentru pacientii tineri, care nu prezinta probleme deosebite, folosirea picaturilor de dilatare a pupilei nu este obligatorie, insa in cazul pacientilor mai in varsta examinarea poate fi ingreunata de prezenta cataractei, de exemplu. Picaturile devin astfel o necesitate. Daca aceste investigatii nu ofera indicii suficiente pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate efectua analize suplimentare, precum analiza campului vizual, tomografia de nerv optic.

Simptome care pot indica prezenta unei afectiuni oculare:

Desi unele afectiuni oculare sunt asimptomatice, in special in stadiul incipient, anumite situatii impun cat mai urgent un consult oftalmologic:

 • Luminite, puncte intunecate sau umbre cenusii. Acestea pot fi semne ale dezlipirii de retina. Dezlipirea de retina este o problema de sanatate foarte serioasa care poate aparea la orice varsta. Daca nu este tratata prompt, poate determina pierderea permanenta a vederii. Printre cauzele dezlipirii de retina se numara miopia, glaucomul, traumatismele oculare si contuziile craniene.
 • Pierderea temporara si brusca a vederii poate fi un semn al degenerarii maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. Orbirea este de obicei graduala, dar in unele cazuri poate aparea brusc. O alta cauza a pierderii subite a vederii este glaucomul. Pierderea vederii la un singur ochi poate fi de asemenea semnul unui atac vascular cerebral.
 • Dureri oculare. Majoritatea afectiunilor oculare nu sunt insotite de durere. Aceasta poate aparea totusi in cazul glaucomului, sindromului ochiului uscat, in cazul traumatismelor oculare sau al cancerului de ochi.

Ochiul trebuie examinat de un medic in urma oricarui tip de traumatism, mai ales daca se inroseste sau daca durerea persista mai mult de 15 – 20 de minute.

 • Disconfort persistent la nivelul ochilor. Consulta un medic oftalmolog daca banuiesti ca ti-a intrat un corp strain in ochi sau daca ai lucrat intr-un mediu periculos din cauza particulelor care ar putea sa patrunda in ochi. Toate acestea pot duce la infectie.
 • Ochi rosii.  Inrosirea ambilor ochi ar putea fi un semn de conjunctivita, insa daca roseata apare la un singur ochi ar putea fi semnul unui proces inflamator profund, precum sclerita (inflamatia sclerei) sau uveita (inflamarea interiorului ochiului).
 • Disconfort la purtarea lentilelor de contact. Majoritatea persoanelor care poarta lentile de contact si respecta instructiunile si sfaturile medicului nu intampina nici un fel de probleme, insa exista si situatii in care pot aparea infectii oculare. In nici un caz nu ignora durerea, roseata ochilor sau orice tip de disconfort daca porti lentile. Du-te cat mai repede la un consult de specialitate.
 • Vedere incetosata. Chiar daca este temporara, vederea incetosata poate semnala o serie de afectiuni oculare, precum glaucomul, uveita, ruptura de retina sau degenerarea maculara.
 • Complicatii in urma unei interventii chirurgicale la ochi. Daca in urma operatiei ai semne precum privire incetosata, dureri sau inrosirea ochilor fa cat mai repede o vizita la medic.

Era digitala a facut ca investigatiile in oftalmologie sa devina foarte exacte, camerele  cu senzori  digitale rivalizeaza cu echipamentele cu film pentru culoare, contrast, sensibilitatea si rezoluţie.Se  utilizeaza fisele medicale electronice, iar  imaginile  foto digitale pot fi importate direct si comprimate apoi stocate in baza de date.

Examenul fundului de ochi este o investigatie ce a evoluat mult in ultimii ani si este tot mai des folosita nu numai pentru tratarea ochilor ci si ca mod de investigare de sine statator pentru afectiuni ale creierului.

Sursa: sfatulmedicului.ro
Bookmark the permalink.

Comments are closed.