Examinarea oftalmologica a copiilor

copiiTestarea sugarilor

Singurul si cel mai bun mod de a proteja vederea copilului  este examinarea oftalmologica regulata. Anumite infectii sau afectiuni, congenitale sau dobandite, pot fi deja prezente la nastere sau sa apara la scurt timp dupa aceasta. Totusi, atunci cand sunt diagnosticate si tratate la timp, se reduce semnificativ si impactul acestora.

In concluzie, mergeti cu bebelusul la un control oftalmologic pana la 6 luni sau cat mai repede daca medicul pediatru considera necesar acest lucru si apoi in mod regulat conform recomandarilor specialistului oftalmolog.

Vederea sugarilor in jurul varstei de 6 luni  trebuie sa fie la fel de buna ca si cea a adultilor in ceea ce priveste focalizarea, vederea culorilor si perceptia adancimii.

Pentru a evalua daca vederea sugarului se dezvolta normal medicii folosesc testele:

 • Dominanta: Utilizand jucarii care fac zgomote medicul pediatru va acoperi si va descoperi imediat fiecare ochi pentru a testa care este ochiul dominant
 • Abilitatea de a fixa: Medicul pediatru va misca un obiect in fata ochilor bebelusului  pentru a observa daca ochii pot vedea si urmari un obiect.
 • Coordonarea muschilor oculari: Medicul pediatru va misca o lumina sau jucarii interesante prin fata ochilor bebelusului, pentru a putea testa abilitatea acestuia de a vedea clar la aproape si la distanta.
 • Raspunsul pupilei la lumina: Medicul va lumina ochiul bebelusului cu un fascicul luminos mic si va urmari reactia pupilei. Pupila in mod normal se va micsora foarte rapid ca raspuns la lumina.
 • Sanatatea pleoapei si functionalitatea ei: Pediatrul va examina fiecare pleoapa pentru a se asigura ca functioneaza normal. Astfel, el va verifica starea pleoapei (daca este cazuta, inflamata), precum si orice alte semne care releva daca ochii copilului  necesita o ingrijire mai atenta.

Daca pediatrul constata ca ceva este in neregula, va va indruma sa duceti bebelusul la un medic specialist oftalmolog care ii va face o evaluare mai aprofundata a ochilor.

Medicul oftalmolog trebuie sa afle istoricul cazului:

 • prematuritate, daca exista
 • intarzieri ale dezvoltarii
 • clipire excesiva
 • frecarea frecventa a ochilor
 • imposibilitatea de a mentine contactul visual
 • abilitati slabe de urmarire a obiectelor
 • taratamente anterioare
 • alergii
 • afectiuni oculare sau erori de refractie  in familie;

Daca  pediatrul  considera ca bebelusul  are o problema la ochi mult mai grava, care poate necesita tratament medical sau chirurgical, copilul ar trebui sa fie consultat de un oftalmolog. Nici un copil nu este prea mic pentru un examen oftalmologic complet.

O examinare medicala a ochiului unui copil este similara cu cea efectuata de adulti. Medicul evalueaza istoricul medical al celui mic, vederea, musculatura si structura ochiului.
Picaturile oftalmice sunt folosite pentru a mari temporar (dilata) ochii copilului pentru examinarea mai atenta. Efectul picaturilor pot dura 30-90 de minute. Medicul oftalmolog foloseste, apoi un instrument pentru a testa ochii copilului pentru o eroare de refractie, cum ar fi miopie, hipermetropie sau astigmatism. In cele din urma, medicul foloseste un instrument luminat cu o lupa (oftalmoscop) pentru a privi in interiorul ochiului.

Specialistul oftalmolog va efectua cateva teste pe care le-ati vazut probabil in cabinetul medicului pediatru, dar si alte teste in plus:

 • Corectia vederii: Oftalmologul va folosi cateva picaturi oculare pentru a dilata pupila copilului. Dilatarea permite doctorului sa verifice eventuale tulburari de vedere, ca de exemplu miopiahipermetropia si astigmatismul. Dureaza aproximativ 45 de minute pana ce picaturile isi fac efectul, vor incetosa vederea copilului si vor cauza o usoara sensibilitate la lumina timp de cateva ore. Folosind un retinoscop, medicul va misca lumina pentru a o reflecta in pupila. Forma reflectiei il ajuta pe doctor sa vada daca bebelusul tau are probleme oftalmologice care necesita corectie.
 • Interiorul si fundul de ochi: Dupa dilatarea ochilor bebelusului tau si indepartarea sursei de lumina, doctorul va utiliza un instrument special denumit oftalmoscop ca sa vada retina si nervul optic din spatele ochiului. Acesta este locul in care apar primele semne ale unei posibile probleme oculare.
 • Teste pentru o problema specifica: Discutati despre orice alte motive de ingrijorare pe care le aveti in legatura cu ochii bebelusului,  iar medicul  va efectua cele mai potrivite teste si va va sfatui ce trebuie sa faceti.

Probleme cu vederea ce pot aparea la bebelusi

Infectii – Unii nou-nascuti pot suferi de conjunctivita, deoarece se transmite de la mama prin cordonul ombilical. Copiii mai mari pot obtine aceasta infectie a ochiului prin expunerea la persoanele infectate cu ea. Ochii infectati se prezinta rosii si umflati si au o secretie lipicioasa. Picaturile pentru ochi cu antibiotic pot fi date ca tratament,  numai de catre medic.

Blocaj lacrimal – Lacrimile se scurg de-a lungul fetei fara ca micutul sa planga. In timpul plansului, nara din partea afectata ramane uscata. Unii copii se nasc cu o blocare de duct lacrimal si acesti copii sunt predispusi la infectii oculare. In majoritatea cazurilor, canalul lacrimal se va deschise singur pana bebelusul va implini 1 an. Uneori, terapia de masaj al conductei ar putea fi necesara. Ocazional, oftalmologul va decide ca trebuie sa efectueze o procedura chirurgicala pentru deblocarea canalului lacrimal.

Cataracta –  Lentila ochiului in mod normal, este extrem de clara. Rar, copiii se nasc cu o cataracta – opacifiere partiala sau totala a cristalinului. Cataracta la sugari, de obicei, este diagnostigata de catre m

Bookmark the permalink.

Comments are closed.