Actiunea negativa a radiatiilor ultraviolete, asupra ochilor unei persoane depinde de influenta mai multor factori: reflexia solului, gradul de luminozitate al cerului ducand la activarea reflexului de inchidere partiala a ploapelor, cantitatea de reflexie atmosferica si folosirea ochelarilor de soare. Efectele acute ale radiatiilor ultraviolete asupra ochiului includ dezvoltarea fotokeratitei si fotoconjunctivitei, care seamana cu arsurile solare ale corneei si ploapelor. Desi sunt dureroase, acestea sunt reversibile, usor de prevenit prin folosirea ochelarilor de soare si nu sunt asociate cu leziuni pe termen lung.
Efectele cronice includ dezvoltarea posibila a unui pterigium (o formatione opaca, alba sau crem la nivelul corneei), cancer cu celule scuamoase ale conjunctivei si cataracta.
Privirea directa catre soare si catre alte obiecte foarte stralucitoare poate declansa leziuni serioase ale celei mai sensibile zone a retinei, numita foveea centralis sau macula lutea.
Cand celulele din foveea sunt distruse o persoana nu mai poate distinge detaliile. Acesta este o dizabilitate vizuala marcata intrucat bolnavul nu mai poate citi, coase, privi la televizor, recunoaste fetele, conduce masina sau realiza orice activitate care implica observarea detaliilor. Efectele expunerii pe termen lung la radiația UV sunt cumulative și mai severe, deși adesea asimptomatice.
Ochii copiilor sunt mai predispuși la afectarea cronică, cumulativă a radiației UV datorită unor particularități anatomice: iris mai deschis la culoare, pupila mai mare decât la adult și timp mai lung petrecut în aer liber.
Persoanele care au facut operatia de cataracta
Cristalinul artificial se produce acum cu protectie UV, adica absoarbe radiatia UV daunatoare nelasand-o sa ajunga la retina.Cristalinele mai vechi au o capacitate redusa de absorbtie, de aceea este necesar sa ne protejam cu ochelari de soare si palarie.Cei care sufera de degenerescenta maculara, trebuie de asemenea sa se protejeze.
Persoanele care iau medicamente care provoaca fotosensibilitate
Aceste medicamente fac ca ochii sa fie sensibili la lumina, de aceea trebuie sa purtati ochelarii de soare de cate ori iesiti din casa.
Medicamentele care provoaca fotosensibilitate sunt:
- anumite antibiotice
- anumite anticonceptionale si pilule cu estrogen
- anti diabetice orale
- betablocante (pentru hipertensiunea arteriala)
- toate medicamentele care se pun in ochi
Persoanele cu ochi de culoare deschisa
In fata radiatiilor ultraviolete, ochiul are trei mijloace de protectie.
Primul il reprezinta pleoapele care se strang la lumina. Al doilea sistem este reprezentat de cornee, care micsoreaza doza de radiatii primita. Al treilea este irisul, partea colorata a ochiului, care se strange asemenea fantei unui aparat foto.
Cei care au ochi de culoare deschisa sunt mai expusi fata de afectiunile cauzate de radiatiile UV.
Motivul este acela că ochii de culoare deschisa sunt mai sensibili la lumină din cauza pigmentului insuficient,iar razele ultraviolete pătrund mai uşor ajungand pe retina.
De aceea persoanele cu ochi de culoare deschisa au un risc mai mare de a dezvolta degenerare maculară asociată cu vârsta, afecţiune ce provoacă moartea celulelor sensibile la lumină din spatele ochiului şi, în cele din urmă, orbirea.
Recomandari
Specialistii recomanda o serie de masuri pe care fiecare trebuie sa le ia din timp pentru a evita neplacerile provocate de radiatiile luminoase la nivelul ochilor:
- Apelati constant la beneficiile ochelarilor de soare chiar si in zilele innorate sau pe perioada iernii.
- Alegeti cu atentie ochelarii de protectie. Ei trebuie sa blocheze in mod cat mai eficient radiatiile UV de tip A si B, pastrand insa o buna vizibilitate, de 75-90%.
- Verificati cu atentie lentilele pentru a evita diversele imperfectiuni ce ar putea permite patrunderea luminii. De asemenea, ochelarii de protectie nu trebuie sa provoace deformari la nivelul imaginii.
- Este bine sa alegem lentilele de culoare gri care protejeaza de radiatii fara a deforma culorile naturale.
- Copiii si adolescentii trebuie sa se bucure de o atentie speciala pentru ca, de cele mai multe ori, acestia sunt cei care petrec o perioada mai indelungata la soare decat adultii. Foarte importante sunt controalele periodice efectuate la medicul oftalmolog. Astfel, putem tine sub control problemele de vedere si putem primi sfaturi pentru protectia solara in conformitate cu starea de sanatate a ochilor nostri.
- Modificarea obiceiurilor poate duce la o expunere mai mica la UV. Acestea includ evitarea iesirii la soare pe o perioada de patru ore, la mijlocul zilei, cand nivelele de radiatii ultraviolete sunt cele mai mari. Proprietatile reflexive ale solului influenteaza modul de actiune al radiatiilor UV. Majoritatea suprafetelor naturale cum sunt iarba, pamantul si apa reflecta mai putin de 10% din radiatii. Totusi, zapada proaspata reflecta aproape 80%, iar nisipul 10-25%, crescand astfel semnificativ influenta razelor ultraviolete fata de schiori si inotatori.