Ochii sunt al doilea organ din corp din punct de vedere al complexitatii (dupa creier)
Ochii sunt alcatuiti din mai mult din 2 milioane de parti componente, care pot procesa 36.000 biti de informatie pe ora. Includ mecanisme si cai complexe si ajutorul unor structuri ca retina, pupila, irisul, cristalinul, corneea, muschii ciliari si nervul optic, pentru o functionare optima si o vedere perfecta.
- Corneea e singurul tesut din ochi fara vase de sange
Corneea este esentiala pentru vedere si vasele de sange ar fi afectat procesul vederii, de aceea este singurul tesut viu care nu este conectat direct la vasele de sange. Corneea se hraneste si se oxigeneaza din filmul lacrimal si din umoarea apoasa.
- Muschii oculari sunt cei mai puternici muschi din corp
Muschii extraoculari sunt vizibil mai mari in raport cu dimensiunea si greutatea globului ocular, iar ca forta, sunt cei mai puternici muschi datorita efortului facut.
Muschii oculari se misca permanent pentru a ajusta pozitia ochilor, chiar cand capul se misca. Chiar si in timpul somnului muschii oculari muncesc, in timpul miscarilor oculare rapide (REM).
Deci, muschii oculari muncesc fara odihna, ceea ce duce la oboseala.De aceea se recomanda pauzele la fiecare ora de munca intensiva.
- Cu totii avem o pata oarba
Lumina intra in ochi trecand prin pupila si atinge retina in spatele ochiului. Retina este acoperita cu proteine sensibile la lumina, care trimit informatia la nervul optic, care o transporta la creier.
Totusi, acolo unde nervul optic se insereaza in globul ocular, pe retina apare pata oarba.
Acestea sunt aliniate simetric pe cei doi ochi, de aceea, campul vizual al unui ochi va acoperi pierderea de vedere a celuilalt ochi.
- Ochii nu au nevoie de odihna
Ochii sunt singurele organe care pot functiona la capacitate de 100% in orice moment, ziua sau noaptea, fara odihna. Totusi, pentru o functionare optima, trebuie sa va odihniti muschii oculari.
- Clipim de 25000 ori pe zi
Clipitul are doua scpuri: sa lubrifieze corneea si s-o protejeze de corpuri straine. Genele sunt cele care opresc praful, de aceea clipim ca reflex de aparare fata de particulele din aer.
- Cantitatea de lumina care intra in ochi este controlata constant
Pupila, partea centrala a ochilor isi modifica dimensiunea in functie de cantitatea de lumina ce intra in ochi. Irisul controleaza dimensiunea pupilei.
- Ochii se vindeca repede
Daca stratul exterior al ochilor (epiteliul corneean)este ranit, are loc o inlucuire celulara rapida, deoarece acea suprafata contine celule vii, care migreaza spre locul unde s-a produs pierderea de celule.