Hemoragia subconjunctivala

hemoragia subconjunctivalaHemoragia subconjunctivala are loc atunci când un vas de sânge de sub conjunctiva (membrana ce protejeaza partea alba a globului ocular si interiorul pleoapelor) se sparge si sangereaza.

Simptome

Hemoragia subconjunctivală nu se manifestă nici prin durere şi nici prin scăderea capacității vizuale. Afecţiunea poate fi descoperită întâmplător. În cazul hemoragiei subconjunctivale, pe albul ochiului sunt depistate pete mai mici sau mai mari, de culoare roșie strălucitoare, care se întind și pot acoperi întreaga suprafață a sclerei ochiului. La nivelul ochilor există vase de sânge greu vizibile, care se dilată și devin mai accentuate atunci când globul ocular este inflamat. Vasele de sânge fiind extrem de fragile pot fi lezate cu ușurință și atunci intervine hemoragia subconjunctivală spontană.

Cauze

Cele mai multe dintre hemoragiile subconjunctivale se declanșează brusc și nu au o cauză evidentă. Petele roșii nu sunt dureroase și de multe ori sunt descoperite dimineața, în oglindă. Unele hemoragii subconjunctivale spontane apar și în situații excepționale, precum strănutul, tusea, frecatul ochilor, vărsăturile, ridicarea de greutati,hipertensiunea, afecțiuni hematologice și diferite traumatisme.

Dacă o persoană prezintă boli oculare, atunci cauza hemoragiei subconjunctivale poate fi chiar afecțiunea de care suferă.

În cazul persoanelor care au frecvent pete roșii pe ochi este indicat un consult medical pentru a verifica dacă nu cumva sângerearea este semnul hipertensiunii arteriale. Când apariția petei roșii coincide cu administrarea de medicamente anticoagulante, atunci  există suspiciunea că roșeața ochiului ar putea apărea ca urmare a unei doze mai mari de anticoagulante, ceea ce necesita investigatii imediate pentru dozarea anticoagulantului.

În unele cazuri, se poate dezvolta după o intervenţie chirurgicală la ochi sau dupa diverse traumatisme. Hemoragia subconjunctivala tinde să fie mai frecventa în rândul celor cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Un factor favorizant poate reprezenta lipsa ochelarilor corespunzatori la ochi mai sensibili, chiar daca aceste lentile sunt mici ca putere dioptrica. In aceasta situatie, ochiul si asa sensibil se chinuie sa vada, are o dificultate in plus si este rosu mereu sau apar aceste hemoragii subconjunctivale.

Tratament

Hemoragia subconjunctivală spontană nu reprezintă o situație patologică urgentă. Petele roșii de pe sclera ochiului se retrag în aproximativ 15 zile. Efectele sunt vizibile chiar din ziua a doua, când hemoragia subconjunctivală începe să se micșoreze, pe măsură ce sângele este drenat. În acest caz nu se recomandă un tratament special. Suferindul poate folosi picături antiseptice. De asemenea, el poate lua vitamina C sau un medicament protector vascular. Se recomandă evitarea administrării antiinflamatoarelor. Hemoragia subconjunctivală se vindecă în totalitate și nu lasă urme, spun specialiştii.

Dacă hemoragia subconjunctivală persistă și nu dispare în maximum două săptămâni sau dacă sângerările sunt repetate, atunci trebuie să cereți sfatul medicului oftalmolog.  De asemenea, este obligatoriu să vizitați medicul oftalmolog când hemoragia subconjunctivală apare simultan la ambii ochi, când hemoragia este asociată cu dureri oculare, când vederea începe să devină încețoșată sau când suferiți de hipertensiune arterială sau de alt traumatism ocular.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.