Hipertensiunea arteriala si vederea

hipertensiuneHipertensiunea determină, pe lângă afecţiuni cardiace şi renale, şi probleme de vedere. Explicaţia este că presiunea mare a sângelui în vasele de sânge care irigă ochii duce la deteriorarea acestora. Acuitatea vizuală scade atunci când hipertensiunea afectează vasele de sânge din retină, zona din spatele ochiului unde are loc focalizarea imaginilor. Afecţiunea poartă numele de retinopatie hipertensivă. În această situaţie, tulburările de vedere sunt însoţite de dureri de cap.

De obicei hipertensiunea arteriala nu afecteaza prea mult vederea, dar este un factor de risc pentru aparitia sau dezvoltarea altor afectiuni ocular ca glaucom, retinopatie diabetica si degenerare maculara ca si pentru obstructia arterelor retinei sau a obstructia nervului optic, care pot afecta vederea.

Ce consecinte apar in sfera ochilor din pricina hipertensiunii arteriale?

O tensiune arteriala mai mare poate produce o ptoza palpebrala brusca, adica  caderea brusca a pleoapei. O hipertensiune oscilanta la maximum de tensiune poate sparge un vas in ochi.

Un strabism aparut brusc poate sa-si gaseasca motivarea intr-un accident vascular cerebral. Uneori oamenii constata ca au vedere dubla, imaginile au dublura, acesta fiind un semn de accident vascular cerebral dat de hipertensiune.

Hipertensiunea arteriala poate conduce la hemoragii in partea anterioara a ochiului, adica in camera anterioara, intre cornee si iris.

Hipertensiunea arteriala poate determina leziuni intraoculare grave si ireversibile.

Hipertensiunea poate genera o hemoragie in corpul vitros, adica o spargere de vas intr-un puseu de hipertensiune. Are loc o incetosare a vederii, omul vede un nor, o musca aparute brusc. Se impune un tratament de urgenta de normalizare a tensiunii, se administreaza si protectoare vasculare, dar si vitamina C. In astfel de hemoragii,  pacientul trebuie sa stea drept in scaun, in pat, dar doar in sezut, sa nu isi aplece capul. El trebuie sa evite efortul fizic, sa nu ridice greutati, sa nu tuseasca, sa evite constipatia. Aceasta hemoragie in corpul vitros este cel mai usor accident ocular.

O alta consecinta a hipertensiunii arteriale este obstructia venoasa. Adica  venei centrale a retinei sau una din ramurile ei. Acesta este un accident vascular grav si se inregistreaza o scadere importanta a vederii. Dupa aceasta obstructie a venei, pacientul ramane cu o vedere mai intensa sau mai slaba, in functie de locul unde s-a produs, in centrul ochiului sau mai la periferie. Aceasta situatie poate duce, dupa scurta vreme, la glaucom neurovascular greu de tratat si greu de operat, cu pierderea ochiului.

Alta situatie grava data de hipertensiune este obstructia arteriala, aceasta situatie fiind dintre cele mai grave. Bolnavului de hipertensiune ii scade vederea atat de tare, incat nu mai vede nici lumina. Cand este vorba de o simpla disparitie a vederii urmata de reaparitia acesteia este doar un spasm, insa aceasta situatie tranzitorie anunta un mare accident vascular cerebral. Fiind doar un spasm, imediat hipertensivului trebuie sa i se administreze medicamente vasodilatatoare.

Neuropatia optica este determinata de hipertensiunea arteriala. Cand tensiunea arteriala marita conduce la o atrofie optica ireversibila, nervul optic se atrofiaza.

Hipertensiunea arteriala poate produce si leziuni tipice ale fundului de ochi, concretizate prin hemoragii si exudate. In astfel de leziuni de vina este o hipertensiune arteriala in faza complicata.

Tratament

Pentru a preintampina toate aceste suferinte generate de tensiunea arteriala crescuta, este recomandabil ca hipertensivul sa urmeze constiincios tratamentul impotriva hipertensiunii, care trebuie urmat zilnic si toata viata, fiindca hipertensiunea arteriala este o boala cronica. Una dintre marile greseli facute de pacientii hipertensivi este ca, daca se simt intr-o zi mai bine, intrerup  terapia medicamentoasa impotriva tensiunii marite. Si consecintele acestei sistari a medicatiei sunt grave, fiindca hipertensiunea revine, ba chiar la valori mai mari.

Bolnavul cu hipertensiune arteriala va urma o dieta cu multe fibre alimentare, cu putina sare si putine grasimi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.