Infecţia corneei cu virusul herpes simplex

picaturi-ochiFolosirea cosmeticelor in comun poate provoca infectii oculare, de aceea rimelul nu se poate imprumuta.

Pe gene se gasesc bacterii, care transforma rimelul intr-o pepiniera pentru virusii care pot cauza ochi rosii, herpes simplex sau keratita.Chiar daca nu se vede decat la cateva saptamani dupa ce a fost contractata,  infectia poate exista.

Herpesul este considerat cea mai frecventă afecţiune  virală a ochiului. Conform statisticilor, peste 90% dintre persoane sunt purtătoare ale virusului herpetic. În general, herpesul poate fi contractat mai uşor de persoanele cu imunitatea scăzută (afecţiuni respiratorii, diabet, cancere, pacienţi în vârstă sau tineri supuşi stresului cotidian).

Localizarea infecţiei herpetice este mai frecventă la nivelul buzelor, genital, dar şi la nivel ocular. Partea oculară afectată de virusul herpetic este corneea, adică structura transparentă dispusă în faţa zonei colorate a ochiului.

Simptome

De obicei, infecţia apare la un ochi, provocând disconfort ocular intens. Ochiul este dureros, discret roşu, lăcrimează abundent, iar persoana afectată sesizează o sensibilitate aparte la lumină (fotofobie), prezentându-se la medic cu pleoapa întredeschisă. În majoritatea cazurilor, pacientul acuză scăderea cantitativă şi calitativă a vederii, survenită relativ brusc şi este necesar consultul specialistului, care, prin investigaţii specifice, poate stabili severitatea afecţiunii şi tratamentul potrivit.

Complicatii

Cea mai de temut complicaţie este reprezentată de perforarea corneei cu pierderea vederii. Alte complicaţii pot fi date de vindecarea locală deficitara, cu apariţia leucomului cornean. Această cicatrizare defectuoasă, în funcţie de localizarea sa,  poate duce la afectarea permanentă a vederii. În  schimb, cazurile care se prezintă urgent la medic se pot vindeca fără sechele, chiar dacă vindecarea completă poate dura.

Tratament

Tratamentul constă în aplicarea unguentelor oculare antivirale. Dacă inflamaţia avansează spre pupilă, sunt indicate uneori picăturile oculare pentru dilatarea pupilei. Dacă sensibilitatea la lumină persistă, este indicată purtarea unui pansament ocular. Infecţia acută se poate vindeca în 1-4 săptămâni, însă uneori tratamentul poate lua mai mult timp. Cu cât infecţia avansează mai profund în cornee, cu atât creşte riscul de leziune permanentă. O leziune localizată în centrul corneei poate afecta vederea. Persoanele care au avut o infecţie cu virusul herpetic la nivelul corneei prezintă un risc de 25% de a se infecta din nou în următorii doi ani. Este foarte important ca tratamentul să fie iniţiat cât mai curând posibil, pentru a se reduce riscul leziunii permanente.

În caz de risc de perforare a corneei, singura modalitate terapeutică este transplantul de cornee.

Ultima şi cea mai de temut complicaţie a herpesului ocular trebuie să atragă atenţia pacientului, care, prin asemănarea simptomatologiei, nu de puţine ori “tratează” şi abordează problema ca pe o simplă conjunctivită.

Infecţia nu este foarte contagioasă, dar se recomandă o igienă riguroasă a mâinilor.

Sursa: saptamanamedicala.ro
Bookmark the permalink.

Comments are closed.