Lentile cu filtre terapeutice

Multi pacienti cu retinopatii si boli degenerative retinale se plang de simptome ce variaza de la orbire la fotofobii, de la sensibilitate redusa la contrast, vedere neclara si acuitate vizuala scazuta. Aceste simptome pot fi ameliorate cu ajutorul filtrelor medicale. Nu exista dovezi ca aceste filtre incetinesc evolutia afectiunilor.

In anumite afectiuni ale retinei, ca retinită pigmentară, retinopatie diabetica, degenerescenta maculara, cataracta, glaucom, atrofierea nervului optic, filtrele speciale imbunatatesc contrastul vizual si reduc timpul necesar adaptarii la diferite conditii de iluminare.

Lentilele speciale de filtrare absorb complet părți ale spectrului vizibil. Receptorii din retina, care sunt sensibili la această gamă sunt în mod intenționat subexpuși pentru a proteja ochii.

Filtrele

Cristalinul absoarbe aproape toata lumina UV dar lasa sa treaca spre retina lumina albastara(cu intensitate maxima la 440 nm) care poate afecta tesutul retinal. Filtrarea acestei lungimi de unda poate proteja atat ochii sanatosi cat si pe cei cu afectiuni retinale. Lentilele galbene blocheaza lumina albastra care se imprastie in atmosfera, imbunatatind contrastul.

filtru-blueFiltre pentru afectiuni ale vederii culorilor

Acromatopsia sau monocromatismul sunt afectiuni rare ale vederii culorilor in care toate conurile lipsesc sau nu functioneaza.Pacientul afectat nu percepe culorile si poate distinge doar intre diferite niveluri de luminozitate.Sensibilitatea la stralucire este redusa datorita supraexpunerii celulelor fotosensibile.

Filtrul pentru monocromatism sau acromatopsie  absoarbe selectiv 100% UV-A si 95% UV-B.Culoarea este albastru intre 57-82%. Transmisia lor este mai mica de 20% pentru radiatia intre 550 si 650nm. Se obtine o imbunatatire a acuitatii pentru pacientii cu monocromatism.

Lentilele cu filtre speciale absorb lungimea de unda la care conurile sunt sensibile si reduc astfel stralucirea.

Filtre pentru retinita pigmentara

Retinita pigmentara este o afectiune ereditara, progresiva, in care, datorita unei dereglari a metabolismului retinei, conurile si bastonasele degenereaza. Se intampina dificultati la vederea nocturna si la asfintit, pana la orbire nocturna. Campul vizual se ingusteaza de la periferie spre centru creand efectul de “tunel”. Totodata perceptia culorilor, acuitatea si sensibilitatea la stralucire se reduc. Lentilele cu filtre speciale imbunatatesc calitatea vederii.

filtru-yellowFiltre pentru retinopatia diabetica

In afectiunea retinei cauzata de diabet se reduce sensibilitatea la contrast.In conditii de lumina puternica  pacientii sunt ametiti de stralucire si adaptarea la intuneric se face greu. Cu filtrele speciale se reduce stralucirea si se imbunatateste adaptarea la intuneric. Acestea absorb selectiv absoarbe selectiv 100% UV-A si 100% UV-B, avand nuante de la 20-57%, 57-82% , 82-92% galben-maro.

Filtrele speciale se prescriu de catre medicul oftalmolog  si  nu sunt recomandate pentru condus!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.