Lentile fotocromatice (se mai numesc si lentile heliomate) sunt acele lentile cu proprietatea de a se inchide sau deschide la culoare in functie de cresterea sau diminuarea expunerii la razele solare.
Folosind lentile fotocromatice mai ales vara veti putea inlocui ochelarii de soare si nu trebuie sa purtati la dumneavoastra mai multe perechi de ochelari.Paleta de culori disponibila: maro, gri si verde.
Caracteristicile unei lentile fotocromatice
Calitatea unei lentile fotocromatice (heliomate) se masoara prin colorarea de baza, timpul de inchidere, timpul de deschidere si inchiderea maxima.
In functie de producator, colorarea de baza a unei lentile fotocromatice este in jur de 5% la cele de calitate, iar cele de calitate mai slaba pot fi de 10%-15%.
Timpul maxim de inchidere a unei lentile fotocromatice este de 2-3 minute si valoarea ajunge pana la 80%-85%.
Functionalitatea unei lentile fotocromatice
Aceste lentile au in componenta un pigment fotosensibil care se activeaza in momentul in care sunt expuse la radiatii UV sau lumina solara, generand o reactie chimica reversibila si se inchid/deschid la culoare. In momentul in care lumina solara dispare (sau radiatiile UV) aceste lentile fotocromatice vor reveni gradat la starea initiala de transparenta.
Deoarece compusul fotocromatic revine la starea de transparenta printr-un proces termic, cu cat este mai ridicata temperatura cu atat aceste lentile fotocromatice vor fi mai putin inchise la culoare. Acest efect previne ca aceste lentile fotocromatice sa devina la fel de inchise ca lentilele de ochelari de soare pe vreme foarte calduroasa.
Tot din aceasta cauza, veti observa ca folosind lentile fotocromatice, acestea vor deveni foarte inchise la culoare pe vreme foarte racoroasa, lucru care le face ideale pentru schi.
Beneficiile lentilelor heliomate:
- Sunt la fel de clare la interior ca si lentilele incolore (optional antireflex pt o claritate imbunatatita).
- Sunt inchise la culoare la orice temperaturi, foarte inchise la temperaturi ridicate.
- Ofera o protectie 100% a radiatiilor UVA si UVB
- Protectie 100% UV 400
- Se activeaza si revin la starea lor incolora intr-un timp foarte scurt.
- Mareste confortul si elimina starile de oboseala prematura in cazul conducatorilor auto.
- Recomandat atat copiilor cat si adultilor.
- Se pot realiza si pe lentile subtiate pana la indicele de 1.67 si se pot pune toate tratamentele existente in afara de filtru PC
Lentilele heliomate se adapteaza conditiilor diferite de lumina si se coloreaza in functie de intensitatea radiatiilor UV din atmosfera, temperatura si intensitatea luminii naturale, oferind un confort vizual ridicat. Asadar, cu cat soarele straluceste mai puternic, cu atat lentilele devin mai inchise la culoare si asigura protectia optima a ochilor.
Lentile colorate există de ceva timp pe piață, tendințele modei nu influenţează acest produs iar paleta coloristică disponibilă acoperă un spectru impresionant, in variante uni, bicolor sau degrade.
Se pot realiza in urmatoarele cazuri: ca ochelari de soare cu sau fara dioptrii sau ca ochelari cu filtre de protectie pentru indicatii medicale. Colorarea acestora merge de la 5% pana la 90% in functie de preferinte sau de indicatia medicului.Spre deosebire de lentilele fotocromatice culoarea acestora nu se schimba in functie de lumina, ramanand la fel in conditii de lumina variabile.
Înainte de a face alegerea, trebuie să vă consultaţi cu optometristul dvs. pentru a stabili în ce situaţii veţi purta ochelari cu lentilele colorate. Vor fi aceste lentile folosite pentru protecţie la soare, le vei purta zi de zi sau numai în timpul activităţilor speciale?
Efectele de filtrare ale lentilelor ușor umbrite fac ca lumina din locurile iluminate artificial să ajungă uşor la ochi și, de asemenea, vă oferă o oportunitate de a vă face propriu stil de modă.
Recomandari
Când alegem lentile colorate trebuie să ne gândim ce protecţie ne oferă. Dacă vreţi să purtaţi mai frecvent ochelarii, colorarea trebuie să fie minimă, ca cei cu care interacţionaţi, să vă poată vedea ochii. Aceste lentile trebuie:
- sa asigure protectie UV si protectie la lumina albastra
- sa nu deformeze vederea, marind sau micsorand imaginea si obligand ochiul sa corijeze defectele sticlelor, fapt ce determina oboseala vizuala musculara sau cerebrala, provocand dureri de cap sau tulburari vizuale;
- sa se evite de asemenea alegerea unor rame cat mai moderne in detrimentul calitatii lentilelor colorate si a distantei interpupilare a ramei;
- sa se inlature folosirea permanenta a ochelarilor de soare, mai ales dupa apusul soarelui
- sa se evite ochelarii cu lentile prea inchise, care obliga ochii sa faca eforturi vizuale, fortand pupila sa se dilate si deci lasand libera trecerea razelor infrarosii, care pot determina opacifierea cristalinului, mai ales la copii.
Prescrierea ochelarilor cu lentile filtrate colorate trebuie sa fie un act exclusiv medical, facut cu discernamant, fara a fi ignorate consecintele utilizarii lor permanente. Aceste lentile filtrate trebuie sa intruneasca unele conditii: sa absoarba excesul de raze solare, cele scurte-ultraviolete (invizibile cu ochiul liber), cele mijlocii pe care le vedem si vrem sa ne ferim ochii si cele lungi – infrarosii, calorice.
Ca indicatie medicala, lentilele colorate, filtrate, au aplicatii limitate, fiind recomandate pentru ochii sanatosi, ca mijloc de protectie la locul de munca, in unele ramuri industriale si pentru a proteja retina de arsurile provocate prin razele ultraviolete sau infrarosii, la luminozitate mare (in special vara) si pe terenuri inzapezite (iarna), mai ales pentru conducatorii autovehiculelor, schiori, aplinisti etc.
Se recomanda, de asemenea, folosirea ochelarilor colorati in unele boli oculare: miopii foarte progresive, leziuni degenerative sau inflamatii palpebrale conjunctivale, cornene, sclerale sau iridiociriale, aniridie etc. In afara cazurilor indicate, lentilele colorate devin inutile sau chiar nocive cand sunt utilizate permanent.