Lentilele cilindrice

Lentilele cilindrice pentru vedere se adresează persoanelor care au ca vicii de refracţie  astigmatism miopic sau hipermetropic. Ele se caracterizează prin faptul că în afara dioptriei, care arată valoarea viciului, mai au şi un ax cuprins între 0° si 180º care ne arată localizarea astigmatismului. Lentilele pot avea dioptrii negative sau pozitive.

Astigmatismul este o eroare de refractie, ca si miopia si hipermetropia. In astigmatism ochii focalizeaza lumina pe retina in mai multe puncte(in fata sau in spatele retinei)in loc de o focalizare intr-un punct.

Primul simptom de astigmatism este vederea distorsionata sau neclara la toate distantele.
Astigmatismul necorectat are ca simptome: oboseala oculara, dureri de cap, mai ales dupa efort vizual si micsorarea ochilor pentru a vedea clar

Lentila cilindrica focalizeaza pe retina lumina intr-un singur punct, corectand astfel eroarea de refractie a ochilor si clarificand imaginea.

Asa cum spune si denumirea, lentila  are o suprafata cilindrica orientata la valoarea axului necesar corectiei astigmatismului.

Persoanele care au astigmatism, dar care nu au mai purtat lentile cilindrice,  pot avea dificultăţi de adaptare cu acest tip de lentile, uneori chiar pe o perioadă mai îndelungată, pană la 2-3 săptămâni. Senzaţiile create de aceste lentile pot fi: ameţeli, stări de nesiguranţă, aprecierea incorectă a distanţelor, uneori chiar şi stări de greaţă.

Ca şi în cazul lentilelor sferice şi acestea se pot executa din materiale subţiate ceea ce conferă şi acestor ochelari un aspect estetic. Totodată cu subţierea lentilei se obţine şi o greutate redusă a lentilei ceea ce face mai comodă purtarea ochelarului. Se pot adaugă tratamente antireflex la nevoie, filtre pentru calculator sau pot fi executate din materiale  fotosensibile(heliomat).

Toate detaliile despre alegera celei mai potivite lentile le puteţi discuta în cadrul magazinului cu opticienii noştrii care vă vor explica diferenţele dintre aceste variante.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.