Purtatorii de lentile de contact ar trebui sa stie ca purtarea acestora in timpul dusului, inotului sau intr-o cada cu hidromasaj nu este o idee buna.
Apa poate introduce in ochi bacterii prin intermediul lentilelor de contact
Apa poate determina modificarea formei, umflarea sau lipirea lentilelor de contact moi, ceea ce poate crea un discomfort, poate zgaria cornea, facand posibila patrunderea bacteriilor prin aceste zgarieturi si apartia infectilor.
Exista mai multe bacterii in apa care pot cauza infectii oculare, dar cel mai periculos este acanthamoeba, care traieste in mediul inconjurator: pe sol si in praf, in sursele de apa proaspata dar si in lacuri, mlastini si izvoare fierbinti, in baile fierbinti sau in bazinele de inot. Acanthamoeba a mai fost gasita de asemenea si in apa de mare, in aparatele de aer conditionat, in umidificatoare.
Acesta poate cauza un tip periculos de infectie, keratita acanthamoeba, foarte dureroasa si dificil de tratat.
Oricine, indiferent de sex, varsta sau tonusul sistemului imun poate fi infectat. Din fericire nu se cunosc cazuri in care infectia cu aceasta amoeba sa se fi facut prin transmisie de la om la om.
Infectia se produce in special la purtatorii lentilelor de contact. Purtatorul se poate contamina prin manipularea improprie a lentilelor de contact, avand mainile insuficient curatite, prin infectarea lichidului in care sunt pastrate lentilele, prin folosirea unor lichide dezinfectante pentru lentile obtinute in casa de catre purtator prin amestecul unor dezinfectanti intr-un mediu insuficient purificat (nu se pot obtine acasa conditiile de siguranta dintr-un laborator).
Evitati contactul apei cu lentilele de contact
Pentru purtatorii de lentile de contact este mai bina sa le scoata inainte de a face dus, de a inota sau de a folosi o cada cu hidromasaj. Lentilele de contact nu se clatesc si nu se pastreaza niciodata in apa.
Este important ca mainile sa fie uscate dupa ce le spalam inainte de a manevra lentilele de contact.
Casetele lentilelor se spala preferabil cu solutie de lentile de contact, nu cu apa, pentru a preveni contaminarea lentilelor.
Pentru sporturile acvatice se recomanda purtarea ochelarilor de protectie cu dioptrii sau chirurgia refractiva.
Dupa ce au atins apa, lentilele de contact se dezinfecteaza sau se arunca.
Daca v-a intrat apa in ochi in timp ce purtati lentilele de contact, acestea trebuie scoase cat mai repede, apoi dezinfectati-leinainte sa le purtati sau aruncati-le.
Aceste sfaturi va pot ajuta sa reduceti riscul de infectare.