Oboseala ochilor in urma activitatii la calculator

Oboseala ochilor este determinata de faptul că ochii şi creierul percep în mod diferit caracterele de pe monitorul calculatorului faţă de caracterele tipărite. Ochii noştri au mai puţine probleme la citirea materialelor tipărite, care sunt caracterizate prin litere de un negru dens cu margini bine definite. Ochii sănătoşi pot să menţină claritatea şi concentrarea cu mare uşurinţă când citesc o pagină tipărită. În opoziţie, caracterele de pe ecranul calculatorului nu prezintă acelaşi contrast cu al unei pagini tipărite şi nu au marginile bine conturate. Aceste caractere (pixels) sunt mai strălucitoare în centru şi scad în intensitate spre margini, ceea ce determină o dificultate a ochilor de a menţine claritatea şi a de a rămâne concentrat pe aceste imagini. Ochii noştri au natural tendinţa de a se deplasa involuntar spre un punct numit „punctul de relaxare a acomodaţiei”, apoi fac efortul din nou de a concentra asupra imaginii de pe ecran. Această solicitare continuă a muşchilor ochilor pentru dobândirea clarităţii imaginii duce la oboseală vizuală, manifestată prin senzaţia de arsură sau usturime oculară frecventă după ore petrecute la calculator.

lentile-progresive-2 În cele mai multe cazuri, ochelarii standard pentru citit nu sunt soluţia optimă, deoarece activitatea la calculator implică o altă distanţă (50-70cm) faţă de distanţa corectă de citit (33-40cm). Utilizatorii de calculator beneficiază acum de lentilele multifocale care permit vederea clară atât la citit şi scris cât şi la monitorul calculatorului, reducând efortul acomodativ permanent pe care ochii îl fac pentru a clarifica imaginea. Cu aceste lentile denumite şi lentile progresive de interior, vederea este clară şi fără efort la citirea unui document tipărit, chiar cu caractere mici, la vizualizarea tuturor obiectelor de pe masa de lucru (ceas, telefon mobil) cât şi la monitorul calculatorului.

Simptomele de ochilor obositi sunt : ochii rosii, ochii uscati, vedere incetosata, oboseala cronica, dureri de spate, de gat, de umeri si de cap si toate acestea provin de la lumina albastra de energie ridicata produsa de ecranele LED si LCD, smart-phoneuri si dispozitive GPS. Desi prezenta albastrului este un fenomen natural, cantitatea excesiva a acestuia are efecte negative asupra noastra, provocand stres si oboseala. Pentru aceasta, se recomanda lentilele speciale cu filtru PC, care au rolul de a elimina componenta albastra a radiatiei luminoase, optimizand contrastul si sporind confortul vizual. Aceste lentile sunt disponibile in mai multe nuante : maro, verze, roz, albastru, orange sau gri.

content_rodenstock_birou_culoripc

Lentilele pentru calculator se pot monta pe orice model de ramă pentru un aspect cât mai plăcut şi estetic nu doar funcţional si pot fi cu sau fara dioptrii, in functie de necesitatile fiecaruia

Bookmark the permalink.

Comments are closed.