Ochelarii de soare iarna

ochelari de soare_iarna

Ochelarii de soare sunt absolut esentiali atat vara cat si iarna. Stratul de ozon nu ne protejeaza suficient, iar expunerea prelungita la soare are efecte nefaste asupra pielii dar mai ales asupra componentelor sensibile ale ochilor cum ar fi conjunctiva, retina sau cristalinul.

Radiatiile ultraviolete nu se simt sub forma de caldura si nici nu sunt vizibile cu ochiul liber, de aceea este necesar sa ne protejam. Cu cat radiatiile ultraviolete au o lungime de unda mai mare cu atat ele patrund mai in profunzimea ochiului provocand transformari la nivelul celular si molecular.

Expunerea ochilor la radiatii nocive se face cu precadere vara dar pasionatii sporturilor de iarna au nevoie de ochelari de soare cu filtre speciale de protectie pentru a preveni keratoconjunctivita, o inflamatie a corneei si conjunctivei provocata de expunerea ochilor neprotejati la reflexia razelor de soare pe zapada si implicit a unei cantitati mari de radiatii la altitudini mari, pe suprafete intinse acoperite de gheata si zapada cum ar fi ghetarii. Zapada reflecta 80-85% din razele UV, proportie care creste cu altitudinea.

Simptomele variaza cu durata de expunere si includ lacrimare intensa, ochi rosii, durere si senzatie de nisip in ochi. Durerea poate fi intensa atunci cand corneea a fost in mod special expusa si poate exista si o pierdere temporara a vederii. Daca expunerea este repetata si de lunga durata se poate produce o pierdere totala a vederii.

Ochelarii de soare trebuie sa aiba un certificat special care sa ateste autenticitatea filtrului UV. Filtrele trebuie sa fie foarte eficiente si sa blocheze aproape toate radiatiile UV provenite de pe toate suprafetele si din toate unghiurile. De asemenea, vremea foarte friguroasa, cu temperaturi scazute poate duce la inghetarea secretiilor lacrimale, in timp ce vantul puternic si uscat provoaca evaporarea secretiilor lacrimale si senzatia de ochi uscat.

La copii structurile oculare sunt inca incomplet dezvoltate, iar efectul de deteriorare a cristalinului (lentila din interiorul ochiului)  va duce mai tarziu la aparitia cataractei.

Putem preveni afectiunile oculare legate de expunerea la UV, protejandu-ne cu ajutorul ochelarilor de soare cu protectie UV (100% pentru UVA si UVB sau pana la 400 nm), ochelari cu lentile cat mai mari, care sa protejeze si aria din jurul ochilor.

Pe langa lentila cu protectie UV, putem alege si un filtru polarizat. Avantajele lentilei cu filtru polarizant sunt: eliminarea reflexiilor orbitoare, contrast mai bun, culori naturale, reducerea senzatiei de “ochi obositi”, 100% protectie UV.

Ochelarii de soare polarizati au un design special si reduc stralucirea orbitoare de pe suprafete precum zapada, apa, sticla. Sunt extrem de folositori pentru cei care practica sporturi, pentru soferi sau pentru pescari, in general pentru cei care au nevoie de o claritate superioara pentru a fi eficienti in ceea ce fac. Prin reducerea stralucirii excesive, care deranjeaza ochiul, claritatea imaginii se mareste considerabil permitand observarea unor detalii imposibi de vazut in alt mod.

Ochelarii de soare sunt o necesitate absoluta pe timpul iernii  pentru protejarea ochilor de radiatiile nocive reflectate de pe suprafata zapezii.

Ochelarii polarizati, echipati cu un filtru UV 400 sunt dotati cu lentile care absorb radiatiile in proportie de 90% si sunt indicati pentru cei care schiaza, pentru alpinisti si in general pentru cei care practica sporturi de iarna.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.