Pterigionul și pinguecula sunt excrescențe care apar pe suprafața corneei și conjunctivei. Ambele formațiuni sunt destul de des întâlnite și nu sunt canceroase.
Pinguecula este o mica pata galbuie in relief care se formeaza pe conjunctiva, in zona nazala de obicei pe fiecare parte a corneei.
Aceasta este o modificare a țesutului normal, care duce la formarea unui depozit de proteine, grăsimi și/sau calciu.
Pinguecula se considera a fi cauzata de expunerea la radiaţii ultraviolete, vânt şi praf, şi este frecventa în rândul persoanelor care petrec timp indelungat în aer liber, în special în medii foarte luminoase. Boala este stagnanta si se asociaza cu hipercolesteromie.
Pterigionul este o creştere anormală în formă de pană pe cornee, in regiunea nazala dar si in cea temporala. Această creştere in relief este rezultatul unui proces anormal în care conjunctiva creste pe cornee.
Aceasta poate rămâne de dimensiuni mici sau poate crește suficient de mare pentru a împiedica vederea clară. Un pterigion se poate dezvolta de multe ori de la pinguecula.
Pterigionul este mai frecvent la bărbați decât la femei, iar incidența cea mai mare apare între 20 și 40 de ani. În unele cazuri pterigionul se poate înroși şi inflama, iar în altele se pot mări și îngroșa, lăsând impresia că avem ceva în ochi. Dacă un pterigion este suficient de mare, acesta poate afecta forma suprafeței corneei, ceea ce duce la astigmatism.
Simptome
- aparitia unui nodul galbui pe conjunctiva
- ochi iritati si inrositi
- uscaciune oculara
- mancarime oculara
- ocazional umflarea conjunctivei
- senzatie de corp strain in ochi
- disconfort ocular
Cauze
Motivul exact pentru aparitia pterigionului nu este complet elucidat. Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la razele solare ultraviolete şi iritaţii cronice de la condiţiile de secetă, par să contribuie la dezvoltarea lor. Pterigionul este mai frecvent la persoanele care trăiesc în medii tropicale.
Factori de risc:
- expunerea prelungita la radiatii UV
- iritarea ochilor cu vant, praf si vapori toxici
- varsta
- ochii uscati
- sudorii, agricultorii, pescarii
Tratament
Pterigionul și pinguecula nu necesită tratament, cu excepţia cazurilor când simptomele se agravează. Când pinguecula sau pterigionul devin rosii şi iritate, se pot recomanda picături sau unguente oculare, iar în unele cazuri picături sau injecții cu steroizi, pentru a reduce inflamaţia. În cazul în care excrescențele devin suficient de mari pentru a amenința vederea sau a provoca disconfort persistent, acestea pot fi îndepărtate chirurgical. Câteodată, acestea sunt îndepărtate din motive pur estetice.
În ciuda îndepărtării chirurgicale, adeseori pterigionul poate recidiva.
Preventie
- evitarea expunerii prelungite la vant, praf, radiatii UV
- purtarea ochelarilor cu protectie UV
- hidratarea ochilor
- asigurarea necesarului de vitamina A, C si E