Semne si simptome ale unor afectiuni oculare

Semne si simptome ale unor afectiuni oculare

1. Ochi rosii

Exista mai multe motive pentru care sclera (partea alba a ochilor) poate sa para rosiatica. Puteti avea o infectie oculara, sau poate aveti ochii obositi de la lucrul la calculator sau privitul la televizor prea multe ore. Se poate ca ochii dumneavoastra sa sufere de la o arsura solara. Poate sa fie vorba si de o deshidratare, dieta saracacioasa in fructe si vegetale sau de o alergie.

Purtarea necorespunzatoare a lentilelor de contact poate cauza, deasemenea, inrosirea ochilor.

image04

2. Ochii proeminenti

Daca ochii dumneavoastra sunt mai proeminenti, puteti suferi de hipertiroidism, neuroblastom, glaucom sau infectie oculara. Cand ochii proeminenti sunt prezenti inca de la nastere, de regula sunt o trasatura de familie. Dar daca ochii tai incep sa proemine odata cu trecerea anilor este vorba despre afectiunea cunoscuta sub denumirea de exoftalmie sau proptoza – poate fi unul din simptomele primare ale hipertiroidismului (hiperactivitatea tiroidiana). In realitate, exoftalmia reprezinta cel mai frecvent simptom ale bolii Basedow Graves, declansata de hiperactivitatea glandei tiroide. 

image06

3. Spasmele oculare

Excesul de cafea, lipsa odihnei , stresul –  sunt trei factori majori care stau la baza apariţiei acestor reacţii ciudate a pleoapei. Deşi aceste spasme (numite şi sindrom Meige) durează foarte puţin şi nu trebuie să ne îngrijoreze, există anumite momente când acestea trebuie luate în serios, în special când au loc pe o perioadă lungă de timp, şi care trebuie să ne trimită direct în cabinetul specialistului.

Ele pot fi si semn al unui deficit de magneziu.

4. Sclera galbuie

Ochii galbeni pot indica prezenta icterului (galbinare), potrivit careia pielea si ochii devin galbeni din cauza unui exces de bilirubina in organism – pigmentul galben-portocaliu din sange. Icterul adesea este un semn de avertisment legat de afectiuni mai severe, cum ar fi afectiunile de ficat (hepatita, ciroza sau cancerul de ficat). De asemenea poate fi si unul din simptomele cancerului pancreatic, anemiei hemolitice sau febrei galbene – o afectiune tropicala transmisa prin intepatura de tantar. 
Ingalbenirea ochilor poate indica si Sindromul Gilbert, o forma ereditara de icter, care afecteaza mai mult de 10% dintre caucazieni si de regula, ea produce si alte afectiuni. 

image05

5. Pupile tulburi

Daca pupilele dumneavoastra devin tulburi, s-ar putea sa aveti un inceput de cataracta. Cataracta apare ca o tulburare alb-albastruie a pupilei si incetoseaza vederea din ce in ce mai mult.

image08

6. Inele corneene albe

Inelul corneal alb din jurul irisului se numeste “arcus senillis” si este o conditie cauzata de colesterolul marit la tineri iar la batrani pot fi depozite de grasime (lipide) la marginea corneei.

image07

7. Puncte negre pe iris

Punctele negre de pe iris ce arata ca niste alunite pot fi melanoame, un tip de cancer foarte periculos.

image01

8. Vederea incetosata

Daca prescriptia de ochelari vi se modifica frecvent, mai des de o data pe an,poate fi un semn ca aveti diabet. Riscul de aparitie a retinopatiei diabetice creste odata cu vechimea diabetului. Cu cat durata de evolutie a diabetului este mai mare cu atat complicatiile oculare sunt mai frecvente si mai grave. Multi pacienti considera ca au nevoie de schimbarea ochelarului, de aceea e bine sa faceti o examinare oftalmologica odata pe an.

9. Pupile de marimi diferite (anizocoria)

Diferenta de dimensiune a pupilelor, de regula, este o trasatura normala dobandita din nastere care nu cauzeaza nici o problema de vedere. Dar, exista posibilitatea ca o pupila sa isi schimbe dimensiunea ca urmare a unui traumatism sau din motive necunoscute (idiopatic). Cand au loc asemenea schimbari, de regula, pupilele isi revin la dimensiunile normale fara administrarea unui tratament special. Totusi, uneori schimbarea subita a dimensiunii unei pupile poate semnala prezenta diferitor afectiuni: hemoragia cerebrala.

image00

10. Diferente de culoare a ochilor (heterocromia)

Heterocromia oculara poate avea o cauza congenitala, poate aparea ca reactie la anumite medicamente sau ca urmare a unei leziuni sau afectiuni a ochiului. 
Heterocromia oculara poate indica o afectiune numita heterocromia Fuchs – afectiune oculara care apare in randul adultilor tineri si de regula afecteaza un singur ochi. Adesea, persoanele cu aceasta afectiune au vederea neclara si prezinta un risc ridicat de a suferi de glaucom sau de cataracta.
De asemenea, heterocromia oculara poate fi unul din simptomele unui tip de glaucom, numit glaucom pigmentar, care afecteaza mai ales persoanele tinere. Alte semne ale glaucomului pigmentar: vedere incetosata si, ocazional, durere dupa exercitii fizice sau efort intens.
Heterocromia oculara poate aparea si ca urmare a unei leziuni la baza ochiului sau poate fi unul din semnele cancerului de piele sau a unei tumori benigne a pielii. 

image03

11. Inele corneene brune

Aceste  inele, de culoare brun-roscat sau brun-verde, sunt uneori vizibile cu ochiul liber la periferia corneei, dar, de cele mai multe ori, apar la  examenul la biomicroscop. Boala lui Wilson  este o afectiune ereditara legata de o acumulare de cupru in tesuturi si organe in special in ficat si in encefal.

image02

Bookmark the permalink.

Comments are closed.