Sisteme video de marire

sistem videoSunt sisteme folosite de catre persoanele cu vedere slaba, in efectuarea sarcinilor la distanta mica ca: cititul ziarului, revistelor, prospectele de medicamente, ingredientele produselor, scrierea scrisorilor, notelor, s.a.Pot fi sisteme care se tin in mana sau sisteme montate pe obiectul de marit, pentru a proiecta o imagine marita pe un monitor video, ecran TV sau pe monitorul computerului.

Imaginea obiectului preluata de o camera video este proiectata pe un ecran, iar dimensiunea ei si alte caracteristici ale ei pot fi controlate atat prin reglaje optice cat si electronice.
Avantaje:

  • se pot modifica:distanta de lucru si campul util;
  • contrastul imaginii poate fi ajustat, fondul si culoarea literelor pot fi inversate(litere albe pe fond negru);
  • postura la citit este mai confortabila, iar durata de lucru poate fi mai mare;

Dezavantaj: portabilitate redusa.
Pacientul se aseaza mai aproape de ecran daca dimensiunea acestuia este mica; distanta de la care pacientul priveste ecranul este aproximativ egala cu latimea ecranului de proiectie.

ecran_marire2 ecran_marire1

Avantajul sistemului de proiectie video este ca prin ajustarile care se pot face pentru marire si pentru distanta de privire se poate obtine un camp de privire mai mare, prin comparatie cu sistemele optice de marire a imaginii.

Prin slab vazator, intelegem o persoana a carei vedere nu poate fi imbunatatita cu ajutorul ochelarilor normali, al lentilelor de contact, al medicamentelor sau al interventiilor chirurgicale.
Afectiuni precum degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatia diabetica, glaucomul avansat, atrofia optica, maladia Stargardt, ambliopia, albinismul, opacifierea corneeana, miopia degenerativa, retinopatia prematuritatii au ca rezultat scaderea acuitatii vizuale si incadrarea celor care sufera de aceste afectiuni oftalmologice in categoria celor slab vazatori.

In mod normal, vederea slaba nu poate fi corectata. Totusi exista o larga varietate de dispozitive care pot ajuta persoanele cu vedere slaba, si anume: materiale de citit tiparite cu caractere mari, ceasuri cu contrast mare, dispozitive care vorbesc, precum si lupe care usureaza activitatile zilnice. Dispozitivele de ajutor vizual pentru slab văzători au menirea de a încerca să uşureze viaţa şi să redea independenţa acestor oameni fiind indicate în aceeaşi măsură adulţilor şi, poate mai mult copiilor. Utilizarea lor de către copii este utilă deoarece permite o mai bună dezvoltare intelectuală a acestora prin intermediul analizatorului vizual.

Aceste dispozitive îşi autoreglează luminozitatea şi contrastul. Modelele mai performante, au diverse facilităţi în plus, cum ar fi posibilitatea de a schimba contrastul, posibilitatea de a schimba fondul (litere albe pe fond negru sau litere negre pe fond alb); dispozitivele color au posibilitatea de a schimba culoarea literelor, imaginilor sau a fondului şi oferă o calitate a imaginilor mult mai bună. Pentru o mai bună mobilitate există modele ce se pot conecta la orice computer sau laptop prin intermediul unei mufe USB 2.0.
Instalarea echipamentului este extrem de simplă, fiind la îndemâna oricui.
Pentru prescrierea acestor sisteme trebuie consultat un specialist, pentru a determina tipul de sistem care va poate ajuta in sarcinile desfasurate.Este foarte folositor sa se identifice impreuna cu medicul lista de sarcini care se doreste a fi efectuate.
Medicul va prescrie dispozitive diferite pentru sarcini diferite, in functie de : marirea dispozitivului, tipul de instrument potrivit sarcinii vizuale si cerintele pacientului.
Totodata pacientul va trebui sa invete cum se folosesca aceste dispozitive.

ecran_marire3Sistemele de marire pentru birou au ca suprafata de pozitionare o masa sau biroul, direct deasupra obiectului aflandu-se camera video si monitorul pe care este proiectata imaginea marita. Unele sisteme de birou permit utilizatorului sa proiecteze imaginea pe un televizor obisnuit in locul unui monitor.
Sistemele de marire care se tin cu mana sunt similare cu cele care se aseaza pe birou, adica se pozitioneaza deasupra materialului de citit.Sistemul de marit care se tine cu mana are un display mic integrat pe care e afisata imaginea.
Exista insa si astfel de sisteme a caror imagine poate fi proiectata pe un televizor obisnuit in locul unui monitor.
Acestea pot avea o marire de 5x, 7x, 9x, sau 12x si pot fi folosite atat pentru citit cat si pentru a scrie.

Unele sisteme de marire pot chiar stoca pana la 20 imagini, care pot fi descarcate pe un computer.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.